boktips - leta på loppisar!

En bok jag bara måste tipsa om, som är otroligt nu i tiden, även om den är närmare 30 år gammal, är "Äta på nytt sätt", en Mudi-Mums*-kokbok, med fokus på året och årstidens produkter. Nöt, gris och kyckling används inte, däremot ägg (ekologiska förstås!) och vilt, och så frukt, baljväxter och grönsaker, allt för att minska påverkan på miljön. Dessutom är maten enkel, billig och god, och trots att den har många år på nacken och saknar flashiga bilder, så är det här min favorit-kokbok, och jag plockar ofta fram den - för tips och inspiration, för basrecept, eller helt enkelt för trevlig läsning. 
 
Nu i januari kan man t ex hitta maträtter som bondbönssoppa, risgrynspudding, rårakor och skafferisoppa. Prova till exempel:

Nässelplättar

1½ dl förvällda (och hackade nässlor)
2 rårivna potatisar
1 råriven morot
6 dl mjölk
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg
(allt KRAV-märkt om du hittar det!)

Blanda alla ingredienser och stek som plättar. Har du inga frysta nässlor går det bra att använda ½ dl torkade (köpta eller som du torkat själv). Det går lätt att mala sönder dem i mortel till fint mjöl.* Mudi-Mums = Mat Utan DjurIndustri - Mat Utan Multinationella Storföretag. Aktuell MudiMums-guide finns här!

Kommentarer
Postat av: Marie

Nässlor är underskattade. De är piggelinmedel. Tack för receptet!

2009-01-24 @ 21:23:59
URL: http://mariesfinurligheter.blogg.se/
Postat av: Maria

Känner igen den boken, har kanske passerat den på någon loppis...

2009-01-25 @ 21:22:28
URL: http://jagblommar.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0