ditt ansikte i soffan?

Jag håller på att brodera klart en ängel jag började med för sådär 12-15 år sedan (jag tror att det ska bli en kudde), och kom att tänka på den väldigt roliga idén som Ditt Mönster bygger på: att använda dina egna bilder och göra korsstygnsmönster av dom (tänk en kudde med dina barn, dig själv eller ditt husdjur - eller vad du vill!). Man kan välja mellan att köpa bara mönstret, eller ett helt kit med garn och allt. Kul grej, tycker jag!

Det finns en del färdiga motiv att köpa, tex:

    

fint till köket, gulligt hus och läskiga djur

Har äntligen tillgång till en dator, så att jag kan ladda upp lite bilder. Först, mina shoppingfynd från Lagerhaus i måndags:Sedan såg jag ett så gulligt hus i Kista i morse:Och så en bild sedan förra veckan, då jag och min 4-årige systerson Leo matade fåglarna vid Svandammen:

oväntad favorit

Jag har hittat en ny favorit-inredningstidning, faktiskt ganska otippad - Family Living, jag är helt fel målgrupp, men de två senaste numren har jag tyckt jättemycket om. Precis den sortens eklektiska, miss-matchade, personliga hem jag blir allra mest intresserad av. Fortsätter tidningen att vara like bra, så kommer det att minska min tidningsbudget en del, då jag inte kommer att behöva köpa några fler.

Apropå tidningar - jag har hittat på två julspecial i veckan, Drömhem & Trädgård och Allt i Hemmets specialtidning. Den första var inte så bra, den andra riktigt trevligt. Ska bli intressant att se vad mer som dyker upp i tidningshyllan framöver!

högt och lågt

Jag är inte van att vara en känslomässig berg-och-dal-bana, men nu känns det nästan så (om än en väldigt flack sådan) - jag pendlar mellan att vara låg och att tycka att livet känns helt ok. Det är bara drygt en vecka tills jag ska med katten till veterinären, det är drygt en vecka tills lill-kissen kommer. Den 25:e var det 25 år sedan min mamma dog, men snart är det jul, så hurra. Sorgliga saker försöker balansera med roliga saker, och jag brukar vara ganska jämn i humöret, så det här pendlandet mellan lessen och ganska glad känns rätt påfrestande - jag ser fram mot när det jämnar ut sig igen.

halvvägs nere i säcken!

Jag åkte in till Stockholm en snabbis, eftersom mina föräldrar snart kommer från Jämtland, och jag tänkte ge mina systrar glas och porslin, så tänkte jag vara smart och skicka med julklapparna när de åker hem igen. Så jag köpte sålunda julklappar och födelsedagspresenter, fina koppar till mig själv på Lagerhaus, liksom en prickig bricka, och en större prickig bricka på Åhléns (som hade tagit fram julpyntet!). En av systrarna ska få en Mumin-mugg (same procedure as last year...), men alla tre jag valde mellan var slut, så jag ska kolla det nu här i Nynäs. Jag köpte också en till Paumes-bok, Stockholm´s Apartments. Trevlig, men inte lika bra som Stockholm´s Love Apartments. Vill helst ha tag på Stockholm´s Kitchens, men lutar åt att jag får skicka efter den.

hyllfint!

Jag gillar snygga, prydliga bokhyllor, och jag gillar att sortera och organisera papper och tidningar. Går det över huvud taget att kombinera? Jomen, om man gör så här:


Är det inte fint, så säg?!


tavelväggar är det enda rätta

För mig, så är tavelväggar det enda sättet att sätta upp tavlor - jag tycker inte alls om att plutta ut tavlorna i ett rum eller en lägenhet, nej, placera dom tillsammans i ett stort (eller mindre!) kluster, så blir det allra snyggast. Jag har t.o.m lyckats sätta upp en tavelvägg hos mina föräldrar, som är kungar över "sätta-alla-tavlor-på-en-rad-runt-hela-rummet" - det är nere i källaren, men den finns där!

Själv har jag över huvud taget mindre konst på väggarna än vad jag skulle önska, men jag har en del tryck som ska ramas in, och sen så ser jag tavelköp som ett långtidsprojekt - i stället för att rafsa ihop något , bara för att det ska vara, så är det mycket bättre (och personligare!) att vänta tills man hittar något som man verkligen tycker om.

Ramar är också en fråga för sig - ska man hålla dom i samma färg, blanda färger, eller som jag brukar göra - allihop i samma färg som väggen (jättebra knep för att få tavlorna att synas, och inte ramarna). Jag har tänkt vita ramar till mina tryck, första tanken var att ha alla likadana dessutom. Men nu har jag sett så många tavelväggar med blandade ramar, så jag vacklar.

   
   image285 
(med ett litet klick på bilderna kommer du till deras ursprungshem!)

Jag vill helst ha vita väggar hemma, men hur snyggt är det inte med konst mot färgade väggar?! Och tydligen har jag fastnat just för gröna väggar (kanske en liten vink att ta till mig hemma)...

keep calm and carry on

Har ni kollat inredningsbloggar på senaste tiden, så har ni inte missat den här tavlan - den syns både här och var. Jag tycker att den är jättesnygg, och vill gärna ha en, men trodde att jag var tvungen att bestölla från utlandet. Men inte då! Hos Petrified in Pink finns den, och inte mindre än i 31 färger, så den passar hos alla. Jag ska nog skicka in en beställning, bara julen är över - trots att jag gör en del julklappar själv, så är det en del som ska köpas, och så skulle jag vilja ha lite nytt pynt till granen - ljusblått och rött ska det vara.


skafferi-piff

image681

Jag gjorde det här innan jag ens såg att det var en av BrocanteHome´s Puttery Treats:

Jag vet att det kan låta lite pedantiskt, men att tömma ditt skafferi och göra en inventering kommer att få dig att känna dig galet organiserad, och risken att köpa ännu en förpackning buljontärningar förminskas betydligt...

Jag har ett ganska stort skafferi, och historien kunde ha avslutats där. Men - det är djupt, och har bara två hyllor, och på en av dess hyllor står min mikrovågsugn, vilket betyder att all mat trängdes på en enda hylla. Att hitta det jag behövde innebar att jag var tvungen att plocka ut allting först (för att sedan ställa tillbaks det). 
         
Snabbspolning framåt: Jag åkte hem till Jämtland och hälsade på familjen, och min lillasyster hade äntligen flyttat hemifrån. Lägenheten var pytteliten, men väldigt mycke hon, och vad jag fastnade mest för, var hennes skafferi: hon hade använt ett av sina överskåp (hon hade inte så mycket att välja på - henne kök är mikroskopiskt!) för att förvara torrvaror, och det var lättöverskådligt och prydligt. Så när jag kom hem, så satte jag igång. Jag tömde mitt porslinsskåp (som tur är, så har jag inte så många tallrikar - att köpa porslin är ett konstant projekt), och så slängde jag mat som nått sitt bäst-före-datum. In åkte allt som var kvar, prydligt organiserat. En sådan skillnad! 
 
Senare har jag fiffat ännu lite till, och har köpt vackra glasburkar för varor som socker och kakao - numera är det närapå en skönhetsupplevelse att öppna skafferiet! Jag behöver bara öppna dörrarna för att se all min mat, jag behöver inte rota runt, jag vet när något har tagit slut. Och allt detta tack vare min fantastiska, smarta lillasyster!

Jag har funnit ännu en Puttery Treat för mitt skafferi:

Plocka fram saxen, och kanta dina hyllor med vaxduk klippt i fina uddar.

Jag har faktiskt haft en del tankar  på att hänga spets eller vaxduksuddar på mina hyllkanter, både i skafferiet och i mina porslinsskåp, och likaså lägga in hyllpapper - jag gillar verkligen hur trevligt vintage det ser ut!

 
Sedan bilderna togs (förra julen nån gång), så har jag faktiskt flyttat mitt skafferi, till ett av mina andra överskåp - funklar fortfarande lika bra, dock!

För en annan skafferimakeover, kolla här!

helt galet! var kommer ni alla ifrån?!

Jag brukar ha en liten läsarkrets, den växer, men sakta men säkert, inte som igår och idag, helt galet många! Var kommer ni ifrån, hur hittade ni hit? Jag kan inte låta bli att bli nyfiken!

ETA: Mysteriet är löst - underbaraclara listar några favoritbloggar, och hon nämner mig! Hurra! Tack så mycket - jag gillar dig också!

nya kissen

Jag skrev ju att en ny kisse flyttar in, när Lipton flyttar till katthimlen (jag är glad att han kommer att hitta några gamla vänner där!) - min lillasyster hittade en liten kattunge på väg hem en dag, hungrig och illaluktande och alldeles för ung för att ha skilts från sin mamma. Hon hade redan två katter hemma, så hon har letat ett nytt hem åt honom sedan dess, och sedan hon mejlat bilder till mig, så kunde jag inte säga nej. Han påminner jättemycket om min första katt, Silke (bara att silke var brun/svart/vit), och så är matchar han min andra katt Titus (som är röd/vit). Tanken på att han flyttar in, gör det faktiskt mindre tungt att mista Lipton. För det är tokjobbigt - jag har väntat i ett år på att dagen ska komma när han har blivit för sjuk, och nu är det ett par veckor kvar, och det känns ännu jobbigare, för nu är det verkligen tidsbestämt. Vad jag inte kan begripa mig på, är hur djursjukhuset har mage att ta så mycket betalt för vad som egentligen bara är en spruta. Och vid ett sådant tillfälle - att de ska vinna på en människas sorg.


fridas nya målarbok - frida pontén

Några riktigt snygga bilder hittade jag i "Fridas nya målarbok":


Det bästa av allt - allt är gör-det-själv! Alltså - hem och leta genom gömmorna, tråkiga och menlösa saker kan bli underbara med hjälp av lite färg och en pensel!

klara klappar och upp-hottad klocka

Jag är klar med receptböckerna till mina systrar:Sen kom jag på vad jag skulle göra med min väggklocka, jag var inte helt nöjd med den sedan jag målat den vit. nu är den mycket roligare!


lite lessen...

Min katt har diabetes, och har haft det ett ett par år, men nu går det fort utför, och jag har beslutat att det är dags att låta honom få somna in. mina föräldrar kommer och hälsar på om tre veckor, så jag tänkte göra det då. Jag har varit tvungen att åka kommunalt de senaste gångerna jag har avlivat katter, och det är ingen höjdare, mycket bättre för både honom och mig att få skjuts.

Lite mindre sorgligt: min lillasyster hittade en kattunge för sådär en månad sedan, så föräldrarna tar med honom ner, så får han flytta in istället, så slipper Titus bli ensam kvar.


nina in vorm

Jag har inte visat någon av mina favoritbloggar på ett tag, det känns som det börjar bli dags nu. En som jag har läst mycket på sista tiden, är Nina in Vorm. Den tjejen bor snyggt! Mycket fina saker gör hon också, bl a egen keramik. Gå och kolla!

  
  
  
 

(klicka på bilderna, så länkas du till deras hem på flickr!)


Bara ett litet axplock av alla godbitar! Jag supergillar tapetväggen vid matbordet, mattan i vardagsrummet, tavlan och tapeten på nedersta bilden till höger, tavelväggen... Jag gillar hennes hem, helt enkelt!


godsaker!

Jag håller på med mina yngsta systrars julklappar (en av dom), och är halvvägs klar med deras julrecept-böcker. Jag tillbringade lite affärsspring med att leta efter fotoalbum, när jag i stället borde ha gått direkt till fotoaffären - jag hittade precis det jag ville ha, 15 kr/styck - perfekt! Jag har bytt ut fram/baksidor med Nalle Puh till något snyggare och juligare (hela böckerna går i ljusblått och brunt, så framsidan är mörkbrun med ljusblå blomslingor, och så jättesnygga etiketter jag köpt på Lagerhaus), och håller som bäst på att skriva recept. Det blir den bästa sortens receptbok - nästan bara godsaker!

Samtidigt tänkte jag tipsa om en julklapp jag gjorde till en annan av mina yngre systrar för några år sedan - jag köpte en blank skrivbok, och så fyllde jag den med bakrecept (uppdelade i kategorier, som tex choklad, bullar, tårtor...), och så frågade jag närmaste släkten om deras favoritrecept, och så lade jag in dom också i boken. Just det där med släktrecepten kände jag mig riktigt nöjd med! Man skulle kunna kombinera ihop mina båda idéer, och göra en julrecept-bok av fotoalbum, men bara fylla den med släktrecept - det är lite extra roligt att kunna vidarebefordra dom, så att dom inte blir bortglömda. Speciella för mig, är mormors Fingrar (av resten av världen kallade Pitepojkar) - mums!

Fingrar (Pitepojkar, Anisbröd...)

100 gr smör
1/2 l fingervarm mjölk
50 gr jäst
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk anis
1,4 l vetemjöl

Degen arbetas ihop, dock ej för länge, och jäses i 30 minuter. 
Kavla ut degen til centimetertjocka plattor.
Skär strimlor 2,5 x 6 cm. Skåra varje strimla två gånger på en av långsidorna(som ett E) och böj bakåt så att skårorna öppnas lite.
Låt jäsa ytterligare 15 minuter.
Fritera i het rapsolja i järngryta, ca 2 minuter på varje sida.
Låt dom rinna av på hushållspapper.
Sockra och NJUT.
OBS. Sockra bara det som går åt, frys in osockrat.


vakre hjem till salu! nu ännu lägre pris!

Jag har en liten hög med Vakre Hjem (husbibeln för alla som gillar shabby chic!) som inte känns aktuella för mig längre. Det är 5 nummer och jag säljer dom för 40  30 kr styck (nypris 65kr), frakten kostar 40 kr för 1-3 stycken - så det lönar sig att köpa flera! Lämna en kommentar om ni är intresserade!
Dom är sålda!


den stora julklappsjakten har börjat!

Jag var förbi på Pyssel & Ting, vår pysselaffär här i Nynäs, som just nu har utförsäljning, eftersom dom ska stänga (var ska jag köpa garn och pyssel sen?! ). Känns bra i plånboken nu, då allt är halva priset - jag köpte en hög med papper i ljusblå och bruna nyanser, de ska bli till jul-recept-album till mina två yngsta systrar - ska jag fira jul hemma hos dom nån gång, så vill jag äta gott! Nu letar jag efter små fotoalbum (dom enklaste pocketalbumen med mjuka pärmar) - dom borde inte vara helt hopplösa (eller dyra!) att få tag på.

färglagd klassiker

Jag har inte haft några specialla åsikter om Royal Copenhagens servis Musselmalet, förrän de gjorde den Mega, och ännu mer gillade jag när den blev svart. Men nu har dom gjort en variant i färg, Elements, och den är underbar! Färgerna är riktiga glädjepiller! Och jag kan inte låta bli att fråga mig - när ska de svenska porslinsfabrikanterna (Rörstrand, alltså) hitta på något liknande? Ostindia, tex - visst borde man kunna hitta på något roligt med den servisen? (Ok, såg att dom gjort en Ostindia+, men den var inte så kul - lite mer färg, kanske? Eller svart? Eller ännu mer förstorat motiv?) Dom har gjort en del roligare nya serviser, men lek med dom gamla också! Märks det att jag har åsikter om porslin? Det är en av mina absoluta favoritsaker att köpa, så det är klart att jag tycker en del också!

  

Lovely, n´est-ce pas?

urklippta favorithem del 5

Sista bilderna!

       

recollections of a housekeeper

Gratis är gott, och det gäller böcker också. Recollections of a Housekeeper publicerades ursprungligen 1838, och nu kan du läsa den alldeles gratis, antingen direkt på datorn, eller som en utskriven PDF-fil. Fabulous!

jag har redan börjat med julpyntet...

Jag skrev om halmhästen jag målat om, här kommer bilder. Nu i efterhand, så kan jag säga att, skulle jag göra det igen, så skulle jag använda sprayfärg. Särskilt svansen var ingen höjdare att måla. Men det blev bra, mycket bättre än innan!Sedan hittade jag ett perfekt reportage när jag gick i genom en hög med julnummer av Boligmagasinet:Är det förresten nån som har lagt märke till vad min nya bakgrund skär sig mot julbilderna? Den passa bra mot min lägenhet, men inte mot mina julfärger... Tur att det bara gäller ett par månader!

I´m dreaming of a white (and blue and red) christmas... redan...

Jag ursäktar mig med att det bara är ett par månader kvar till 1:a advent, det är inte så vansinnigt tidigt. Min jullängtan, alltså! Den slog till med full kraft härom dagen, så jag håller redan på att planera pyssel (ok, jag har redan börjat...). Tidigare år så har min jul varit vit och rosa, i år blir den vit, röd och ljusblå - jag älskar verkligen den kombinationen, den känns lite vintage, samtidigt som den känns väldigt ny och fräsch.
 
När jag var ner till tvättstugan i morse, så tog jag upp min halmhäst från förrådet (den hade legat så länge, att jag bokstavligen hade glömt bort att jag ägde den, när jag hittade den för ett tag sedan), och nu på morronen så har jag målat ett första lager vitfärg. De röda banden är förstås också borta, det blir ljusblåa band med vita prickar i stället. Vår pysselaffär ska stänga, så allt är halva priset. Jag passade på att köpa ljusblå filt, 1 m vit filt, och så 10 meter band - en femtiolapp. Mycket pyssel blir det! Bland annat ska jag göra mini-julstrumpor till granen, och så dessa:

(mönster från allsorts)

Eftersom det alltid är rolligare med lite sällskap nere i träsket, så delar jag med mig av lite inspiration - försök stå emot julkänslorna, bara!I slutet på månaden börjar tidningarnas julnummer dyka upp - hurra!


urklippta favorithem del 4

Nu närmar vi oss botten på högen!

     

grönt är skönt!

BrocanteHome hittar man sällan inredning (ändå är det en av mina favorit-inredningsbloggar, man kan undra hur det går ihop...), men nu gjorde jag det, och blev kär - å, så fint!


oemotståndliga lagerhaus!

I förra inlägget skrev jag att jag inte kunde låta plånboken ligga kvar i väskan på Lagerhaus, men jag skrev aldrig vad jag köpte. Över huvud taget, så hittade jag så mycket fint där, bland annat ett par salt/peppar-ströare i form av fåglar (finns dom kvar nästa gång, så kanske dom råkar följa med hem...), en ekollon-ljuslykta, och en hel hylla med ett nytt frukosttema - supersnygga 70-taliga saker. Och där var det en del saker som slank med - ett underlägg, en kökshandduk och en födelsedagspresent (jag hade lätt kunnat köpa de flesta sakerna på hyllan!), och så köpte jag ett par små skålar i rosa, med rosor och guldkrull på insidan - oemotståndliga!


återfall...

Jag klarade mig en hel köpfri månad, men nu återföll jag... Jag var in till Stockholm på jobbintervju (på Panduro - håll tummarna!), och sen skulle jag bara kolla efter en liten present till en kompis som fyller år imorron. Jag klarade mig på Stockhome (även om fingrarna kliade), likaså Duka och Indiska. Sedan kom jag på Lagerhaus, och då var det kört... Hemma köpte jag också ett par garnnystan (till min virkade pläd) och en Elle Interiör, bara för att det ändå var kört. Men jag fortsätter med köpstopp igen imorron, och låtsas som om ingenting har hänt...

man kan tycka att det låter helt galet...

... men jag börjar längta till julen. Redan. Som tur är, så har jag en medbrottsling - min lillasyster är lika illa ute. Så det kändes väldigt precis, när jag hittade den här bloggen. Den är inte igång än, då det är en julblogg, men jag kommer att kolla den framöver, för den verkar lovande.Något annat som hjälper till att hålla jullängtan uppe, är BrocanteHomes julplanerare, den är inte gratis, £5 kostar den, men jag tyckte att det var ett bra köp. Och för den som vill ha något litet som piggar upp vardagen under tiden, gå med i The Vintage HouseKeepers Circle, £3 i månaden. Jag har fått det första nyhetsbrevet, och jag avstår gärna från ett par godispåsar i månaden för att vara med där i stället. Nej, jag får inget betalt för att jag gör reklam...


RSS 2.0