konst i mini-format

Jag tänkte skriva lite om min lilla (bokstavligen!) hobby, jag har redan pratat lite om det, men jag tänkte vidareutveckla lite, och kanske fresta någon att hänga på. ATC-kort, alltså. Jag har visat en del av det jag har gjort, men jag tänkte dela med av lite av det som driver mig att måla. Absolut är det jätteroligt, och det är en viktig del av det, men en stor del är också möjligheten att få samla andra människors fantastiska konst, för det mesta är det original, och oftast kostar det inte mer än portot när jag skickar mina kort. Jag har ingen tanke på att det en vacker dag blir något ekonomiskt värde i det hela (sorry syrran, det här funkar inte som en av dina bli-rik-fort planer!), däremot gör det mig alltid på bra humör att bläddra igenom mina pärmar (dom är två nu!), och saknar jag inspiration, så brukar jag få en knuff. Fast jag tucker faktiskt bäst om när andra säger vad dom vill ha, och så målar jag på det temat. Några av mina favoritkonstnärer är dessa, och vill man ha några av deras kort, så får man vara snabb - dom går åt fort!

  
  

 

Det här är bara toppen på isberget, gå in på flickr och sök på ATC, antingen bland fotona eller bland grupperna, eller kolla i galleriet på AFA. Och skulle någon vara sugen på att prova på att byta dessa mini-konstverk (alltså, inte de ovan, de är inte mina) i storlek 6,6 X 9 cm, lämna en kommentar - jag är alltid intresserad!


vinn en elefant!

Supersöt elefant kan man vinna hos solig! Jag håller tummarna, eftersom jag aldig vinner blogg-utlottningar, så känns det som om det är min tur nu!


urtekram

Ett litet ekologiskt tips! Kollar man på baksidan av schampo-/tvål-/osv-förpackningar, så är det inte många ord man förstår (inte jag i alla fall), det är kemikalier hit, E-nummer dit, och man måste nästan ha en examen i kemi för att veta vad allting är. Visst är det uppfriskande då med märken som danska Urtekram, som bara innehåller naturliga, icke-djurtestade, ekologiska ingredienser? Jag förstår faktiskt innehållsförteckningarna! Det gör förstås ingenting att dom är bra, och luktar fantastiskt gott också, och att priserna inte är så förfärande, ca 50 kr för 250ml schampo/balsam. Och nu när jag kollar hemsidan, så ser jag att dom inte bara har kroppsvård, dom har godsaker för insidan också (dvs en massa matprodukter)! Urtekram finns att köpa i hälsokostbutiker och i en del mataffärer.

   
  

Bara ett litet urval!

lite jobbigt just nu

Jag har lite problem med köpstoppet, men har hållit det än så länge, även om jag har kikat och klämt och bläddrat och bara velat köpa. Men jag har balanserat lite på kanten, beroende på hur petig jag tänkt vara - jag har handlat godis och goda saker på Seven Eleven ett par gånger, och det är bokstavligen inte mat, och bokstavligen inga nödvändigheter, även om det kändes det just då. Men jag har oddsen lite emot mig, alla omständigheter som får mig att shoppa och att äta har frontalkrockat - jag har fått pengar, har mens, och är rätt låg, då jag fått veta att jag inte får fortsätta min praktik på hunddagis (tack så mycket AF!). Men jag har hållit mig till att äta (att både hålla köpstoppet och hålla pointsen gick bara inte), och de saker jag köpt (en Mumin-mugg och nya Eco Queen) är faktiskt två av de tre undantag jag tillåter mig själv (det tredje är Family Living). Jag tänker som så: när jag försöker gå ner i vikt, och har totalstopp på allt onyttig, då går det bra ett tag, tills kroppen slår bakut, och jag stoppar i mig allt jag hittar. Om jag har noll tolerans på köpstoppet, så tänker jag mig ett liknande scenario om ett tag (det höll på att bli det i veckan, men jag kändes faktiskt nöjd efter muggen och tidningen).

Om man ska hitta något bra i något dåligt  - när jag inte pendlar in till Stockholm varje dag, så kommer jag att ha ork och tid att städa lägenheten, vilket jag verkligen behöver. I morron eller på måndag tänkte jag ta mig i kragen. Och så kommer jag att hinna blogga igen! Men helst vill jag faktiskt forstätta hos vovvarna...

jag var på ikea en snabbis...

Syrran behövde åka på Ikea, så vi träffades där igår eftermiddag efter jobbet, hon åkte från Nynäs, och jag från Östermalm. Överlag var Ikea ingen höjdare, inredningarna som brukar vara inspirerande var ganska trista (dom flesta - ett par var trevliga!), och det fanns inte speciellt många vill-ha-saker (egentligen bara tyget jag tänkt klä om min fåtölj i - orange med svarta och vita fåglar, eller egentligen hela tygavdelningen - nu finns mycket roligt där). För en gångs skull kom jag mig för att plocka fram kameran, dom här var mina favoriter:

   

Fint var det i trädet utanför också (eftersom jag bara har en vanlig kompakt-kamera, så lämnar bilden en del övrigt att önska, men ni får en aning):


färg på tapeten - ann sjöstedt & ann charlotte ridderstolpe

Jag lånade den här boken på bibblan, med tanken att jag skulle köpa den om den var helt oemotståndlig. Den var bra och inspirerande, många idéer att ta efter, men jag klarar mig nog med bibblans ex - men jag lär låna om den ibland. Det är en massa handfasta råd för målning och tapetsering, och så en del idéer för den som söker annorlunda sätt att att smycka bostaden (likväl som mer "vanliga"), ett par av mina favoriter i boken var dessa:

 

sporadiskt bloggande, jag vet...

Det känns lite halvjobbigt, att bara kunna blogga en, högst två gånger i veckan - jag som brukar sitta framför datorn två-tre timmar, sex dagar i veckan - det är straffet man får för att man jobbar... Antingen blir det business as usual efter januari, om jag inte får förlängd praktik, eller så får jag (och ni!) vänja mig vid ett mer sporadiskt bloggande. Vad som också kommer att märkas, är mitt köpstopp - det blir inte många inköp och lägenhetsfix det närmaste året, alltså får jag hitta inredningsinspiration på andra platser (nätet är ett bra ställe att leta på!) - jag lånade "Färg på tapeten" idag, jag har bara hunnit en liten bit in, men den verkar lovande.

boktips - leta på loppisar!

En bok jag bara måste tipsa om, som är otroligt nu i tiden, även om den är närmare 30 år gammal, är "Äta på nytt sätt", en Mudi-Mums*-kokbok, med fokus på året och årstidens produkter. Nöt, gris och kyckling används inte, däremot ägg (ekologiska förstås!) och vilt, och så frukt, baljväxter och grönsaker, allt för att minska påverkan på miljön. Dessutom är maten enkel, billig och god, och trots att den har många år på nacken och saknar flashiga bilder, så är det här min favorit-kokbok, och jag plockar ofta fram den - för tips och inspiration, för basrecept, eller helt enkelt för trevlig läsning. 
 
Nu i januari kan man t ex hitta maträtter som bondbönssoppa, risgrynspudding, rårakor och skafferisoppa. Prova till exempel:

Nässelplättar

1½ dl förvällda (och hackade nässlor)
2 rårivna potatisar
1 råriven morot
6 dl mjölk
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg
(allt KRAV-märkt om du hittar det!)

Blanda alla ingredienser och stek som plättar. Har du inga frysta nässlor går det bra att använda ½ dl torkade (köpta eller som du torkat själv). Det går lätt att mala sönder dem i mortel till fint mjöl.* Mudi-Mums = Mat Utan DjurIndustri - Mat Utan Multinationella Storföretag. Aktuell MudiMums-guide finns här!

köpstoppet framskrider

Det har gått drygt två veckor, och köpstoppet går lysande - det underlättas förstås av min tomma plånbok. Men jag måste erkänna - att det är fullt med rea (och halva rea-priset!) i alla butiker känns lite jobbigt, jag handlar så gott som aldrig till fullt pris (särskilt inte kläder), och att inte få handla på rean när pengarna kommer känns. Att inte köpa böcker och filmer på ett år känns också. Men jag har utnyttjat bibblan, och fjärrlånat en del böcker, och jag kommer absolut att använda mig maximalt av bibblan under det här året. Och filmer - jag får väl skriva en lista på alla failmer jag vill se (och de böcker jag ev vill köpa), och ta mig igenom den nästa år.

En del av köpstoppet, är att leva ännu lite mer miljövänligt (även om jag tillhör dom som lämnar rätt små avtryck efter sig), så mina inlägg här kommer både att handla om pengar, och om miljö. Idag blir det ett snabbt Stockholmstips, ekoSTHLM, en guide till Stockholms ekologiska utbud. Ladda hem, eller hämta på något av dessa ställen! 

favorit i repris

Jag kan inte låta bli att lägga märke till, att många av de inredningsbilder jag fastnar för innehåller tavelväggar. Jag har sagt det förr, men säger det igen - jag gillar verkligen tavelväggar! Dom förhöjer verkligen effekten av tavlorna, och blir i sin tur en slags tavla. Här är ett till gäng snygg-väggar:

 
 
   

(klicka som vanligt på bilderna för att länkas vidare!)


tv lovin´!

Ibland är det riktigt svårt att slita sig från TV:n, och ibland går en vecka väldigt sakta! I veckan har det varit Veronica Mars-maraton varje dag på 2:an, det är absolut en av mina favoritserier på senaste år. Jag har alltid gillat ungdomsserier, men den är mycket bättre än dom flesta. Och förra veckan och den här veckan går Lost in Austen på 2:an (sista avsnittet idag), om en nutida tjej som hamnar inuti Stolthet och fördom - en otroligt bra serie! Så jag har stortrivts framför TV:n den senaste veckan!


6 dagar köpfri - och en miljöutmaning

Jag är inne på 6:e dagen med köpstopp, och än så länge är det inga större problem - att jag inte har några pengar underlättar en del... Självklart försvårar det en massa, men det gör det omöjligt att falla för frestelser. Som faktiskt inte har varit speciellt många - jag har haft några "vill köpa"-ögonblick, men har inte haft några större problem med att förtränga dom igen. Märkligt nog (med tanke på att jag är en riktig shopaholic), så är det en lättnad med köpstopp - jag har aldrig råd att köpa allt det jag vill, nu ska jag inte göra det, vare sig jag har pengar eller inte. Jag tänkte ge hela min ekonomi en genomkörare - jag har köpt (och börjat använda) kassabok, och ska göra upp en följbar budget (som ska följas!). Jag tänkte också passa på att göra en del andra förändringar - jag ska bli bättre på att köpa ekologiska grönsaker och frukter (jag köper redan ekologiskt nästan alltid annars), och jag ska försöka att äta bara lördagsgodis, både för hälsan och för plånboken.

Jag känner mig träffad av underbaraclara´s utmaning, via Ekobloggen:

Utmaningen går ut på att lista tre bra och tre dåliga saker man gör mot miljön, samt tre sätt man vill bättra sig på.

De 3 bästa sakerna;

Jag äter huvudsakligen veganskt, och väljer ekologiska alternativ så ofta jag kan.
Jag har ingen bil, och åker bara kommunalt - när jag inte går, förstås.
Jag handlar nästan bara second hand, både kläder och inredning.

De 3 sämsta sakerna;

Min lägenhet är el-uppvärmd, och jag använder vanliga glödlampor.
Jag sliter och slänger lite väl mycket hemma (även om jag säljer mina saker vidare second hand) - jag skulle bli bättre på att inte vilja ändra om hemma hela tiden.
Jag köper nästan aldrig ekologiskt frukt och grönt.
3 saker jag vill bli bättre på;

Börja använda lågenergilampor.
Handla närodlat och enligt årstid - och ekologiskt, förstås!
Komma ihåg tygkassarna till affären.

Och jag utmanar alla som känner sig träffade - passa på att göra 2009 till ett miljövänligare år (det ska jag göra i alla fall), och börja redan här med att fundera över vad du redan gör, och vad du kan göra bättre! Berätta gärna om du antagit utmaningen!

alice på armen - mer på maximalin

Jag funderar på tatueringar på maximalin!

fina flickr via homebug

Man kan verkligen hitta fina inredningar på flickr (pink friday är expert på det!), jag hittar ibland, men kollar mest på allting annat. Idag blir det lite flickr-godbitar i alla fall, via Homebug.

 
  
  
     


Jag skulle nog inte vilja bo i några av dom här hemmen, men oj, vad trevligt att ha vänner som bor så här, så att man fick hälsa på så ofta man ville!


RSS 2.0