70-talsblommor

Om jag inte gör en sak precis när jag kommer på det, så blir det aldrig gjort. Alltså satt jag och sydde gardin till vadragsrummet halv tio igår kväll...Den gör vardagsrummet lite mörkare, men det är helt ok tycker jag, nu när det ändå blir mörkare ute - jag gillar att det blir mörkt tidigt på kvällarna, mer stearinljus betyder det. Här syns också mina nymålade blomkrukor - nu behöver dom bara fyllas. Är det någon som har skott av elefantöra eller mor-och-barn (eller någon annan retro-trevlig krukväxt), så tages dom tacksamt emot!

en gång i tiden skulle det vara blått...

Jag har gått igenom en del gamla foton till mitt släktträd på geni, och då hittade jag dom här också, från mitt kök i min första lägenhet här i Nynäs. Jag flyttade in 1999, så dom är från ca 2000, när jag hade målat om. Gillade jag blått, eller?!

  

Och den sista bilden är på min "gran" en av jularna jag bodde där:det börjar närma sig en månad!

Jag har nu haft köpstopp i drygt tre veckor, och september börjar närma sig sitt slut - och snart är det dags att få pengar dessutom! Hittills har det känts riktigt bra, även om jag har haft en del "det vill jag köpa när jag får lön"-tankar. Något som jag gärna skulle vilja ha, är några krukväxter - jag har gapande tomma fönster, som vill fyllas. Kanske jag tillåter mig billiga blommor på Kvantum. Kanske. För jag vill absolut fortsätta med köpstoppet i oktober också, det känns absolut som en sak som är bra för mig, och som får mig att omtänka hela mitt shoppingmönster. För den här månaden, när jag har fått lust att köpa för köpandets skull, då har jag köpt något i matväg, och då har pengarna inte slängts i sjön, utan det har blivit något som jag faktiskt haft glädje av.

Något som fungerar väldigt bra med mitt nya, ekonomiska jag, är en ny grej jag har börjat med - släktforskning. Helst gratis, hur bra är inte det?! På några ställen har jag kommit ner till 1500-talet, och en linje, på morfars sida, går ner till 900-talet, och till Bureätten (som var Guillous inspiration till Arn). Jag gör det förstås på det moderna sättet - jag har inte tålamodet att leta i kyrkböcker o dyl, jag googlar i stället. Funkar hur bra som helst!

sugen på en liten godbit?

Eller två, eller flera? Om du befinner dig i närheten av Kista Centrum, bege dig dit omedelbart, ta rulltrappan upp en våning ovanför McDonalds, och kolla in Tasty House. Massor av nötter, godis och mumsig baklawa, och med många smakprover. En liten varning - gå inte dit om plånboken är alldeles tom, eller om du går på diet (funkar iofs med GI - många nötter!), det är svårt att inte köpa med sig någonting hem!

egyptiska kungar i mitt sovrum?!

Vad gör dom där, kan man fråga sig. Jo, de är ett par av mina favoritfynd, två bokstöd jag köpte på loppis för bra länge sedan, jag tror att dom kostade 40 kr, men jag minns inte om det var styckevis, eller tillsammans. Jag tyckte att det var ett fynd, i alla fall!


grattis till mig (i efterskott!)

Jag fyllde år igår, men firade egentligen redan i lördags, då jag, två av mina systrar och miun kompis åkte in till Stockholm. Jag ville gå på Vegomässan, så då gjorde vi det. Sedan kollade vi lite i affärer och åt lite mat - en helt ok födelsedag! Jag fick bl a:En kökshandduk med ekollon (hur snygg är inte den?!) och växtfärgat garn, dessutom en förlängning av mitt medlemsskap i Veganföreningen - perfekt!

är kattlådor förbrukningsvaror?

1½ vecka in på mitt köpstopp, och det känns fortfarande riktigt bra. Jag har några funderingar på vad jag kan räkna som förbrukningsvaror eller inte - det är absolut dags för en ny kattlåda, är det en förbrukningsvara? Jag skulle ha målat klart vardagsrummet, en hink färg, är det en förbrukningsvara? Eller är det bara jag som letar vägar runt köpstoppet? Har väggarna väntat i ett år, så kan dom säkert vänta lite till, men kattlådan börjar kännas lite överäcklig. Jag har faktiskt önskat en i födelsedagspresent (hur udda låter inte det?!), likaså målarfärg. Hoppas att familjen inte tycker att det är supertråkiga önskningar, utan något som jag faktiskt vill ha!

Men annars har jag varit jättebra på att hitta gratis saker att göra: lapptäcket jag sytt är gjort av tyger som jag redan hade hemma, likaså krukorna jag målat om, både färg och krukor hade jag redan. Jag lånar ännu större högar på bibblan, där jag också använder datorn. Jag lyckades tom åka gratis pendeltåg idag, fast det var inte meningen - jag glömde plånbok och SL-kortet hemma... Igår bakade jag bröd hemma, men i motsats till förra gången (då det blev lite undergräddat), så blev det kvar i ugnen lite länge. Men det är ärbart, och bara en limpa, så jag överlever. Jag vet till nästa gång...

höstfixig

Just hösten är den tid jag känner mig mest kreativ med min lägenhet, det är då målarfärgen hamnar på väggarna och nya grejor hamnar i lägenheten, och det jag äger ändrar plötsligt skepnad. Som lapptäcket tex - typiskt en sån sak som har blivit liggande i evighet, och så blir det höst, och så blir jag flitig dom en bäver. Igår sydde jag tre rader till på det (och strök isär ungefär en miljon sömmar...), och även om en rad inte hade skadat, så är det nog långt att ha som sängöverkast nu. Jag har också målat om blomkrukor till vardagsrummet (bästa krukorna som finns är vanliga lerkrukor - billiga, och jätteenkla att förändra) - än så länge står tre av dom tomma, jag har inte haft några blommor (nästan) det senaste året. Förra hösten, då jag tog in pelargonerna från balkongen, visade det sig att jag är allergisk mot som, och eftersom pelargoner var i princip det enda jag hade, så blev det tomt när jag gav bort dom. Jag har inte vetat vad jag ska ersätta dom med, så det har fått vara tomt i fönstren i stället. Men nu har jag i alla fall krukor att plantera i när jag väl hittar något... (jag funderar på mor-och-barn och elefantöra tex- riktiga nostalgiklassiker)


Jag har en del prov-färgburkar i städskåpet, men trodde att alla bra färger var slut - döm om min förtjusning när jag hittade denna snygga "Tångruska"!

bara vanligt vatten?

Kom att tänka på en sak när jag stod i duschen i morse: en av dom mest fantastiska sakerna som finns, är inte det hett vatten? Vare sig det gäller i duschen, att sjunka ner i ett bad, eller i form av te - är det inte en av dom största njutningarna? Jag var på Hasseludden för en massa år sedan, det var i mars och ganska kallt ute, och att sitta i dom varma bassängerna utomhus då - helt underbart!

lite höstfix i sovrummet också

Jag har lagt in en trasmatta i sovrummet, och så har jag äntligen satt upp min loppisspegel:

 

PS! Tv:n funkar igen! Mysko värre... Kanske det är en pedagogisk tv - steg för steg vänjer den av mig, så när den helt lägger av, så är jag redan van...

lapp på lapp... (på lapp på lapp på lapp)

Jag har klippt rutor, jag har placerat ut dom och flyttat runt dom, och jag har sytt, men nu börjar frmsidan på mitt lapptäcke bli klart! Jag har samlat tyg i 1½ år, och nu är rutorna ihopsydda! Det blev större än vad jag hade trott, men om det vore lite längre, så kunde jag använda det som överkast. Så ny skrapar jag ihop lappar av mina sista tygbitar och försöker att få ihop några rader till. Sedan behöver jag bara hitta baksidestyg (något enfärgat? något som tar upp lapparnas färger?) och kantband, och sedan så har jag sytt ett stort lapptäcke!

 

tv-lös

Jag har haft min TV i sådär 15 år (och då köpte jag den begagnad!), och den har inte varit trasig en dag - tills igår, då lade den till slut av. Jag kan inte säga att det är oväntat - jag har trott att det skulle hända, men för länge sedan, så jag är glad att den har fungerat så länge. Jag har inga pengar till en ny, så framöver blir det bara DVD-filmer för mig. Vilket faktiskt är ganska bra - jag har en tendens att titta för mycket på TV. Det gör att jag kan läsa fler böcker, måla fler ATC-kort, sy på mitt lapptäcke (jag klippte lite rutor igår kväll, men behöver många fler - jag provade att lägga ut rutorna, det blir riktigt snyggt!)... På sätt och vis är det synd att det funkar att se på film - det hade varit skönt att slänga ut TVn helt och hållet - den är inte direkt någon skönhetsupplevelse... (även om den är vit!)


storstädning och höstpiffning

Tro det eller ej, men jag gillar faktiskt att städa - om det hör till lite piffning och fixning. Att bara dra runt på dammsugaren, och så ett varv med skurkäppen är bland det tråkigaste jag vet. Men i morse (med en tjuvstart igår kväll) var jag upp rackarns tidigt och började plocka, jag har skruvat upp min loppis-spegel, plockat fram rya-mattan (loppisfynd - 40 kr!), bytt tyg på stolsdynorna i köket, flyttat kokböckerna längst upp i köksskåpet (väldigt opraktiskt, men det frigör bänkyta, och det är bara tillfälligt, tills jag får tag på flera Billy-hyllor till vardagsrummet), plockat fram lite ljusstakar, bakat kardemummakaka, gått till sopsorteringen... Och så förstås runt med dammsugare och skurkäpp, men det blir roligare när allt är snyggt och prydligt. Och jag tycker verkligen om nä det är nystädat - jag skulle bara önska att jag kom ihåg det lite oftare... Det är faktiskt ett tillfälle jag önskar att jag inte hade katter - det blir så skräpigt och dammigt på en gång igen. Lite bilder på den höstfixade lägenheten:

    

urklippta favorithem del 3

Mera fina inredningar från diverse tidningar:

     

Är inte badrummet med flamingotapeten fantastiskt?!

så här går det hittills

Jag är nu på min fjärde köpstoppsdag, och det känns faktiskt bra! Som vanligt är min plånbok tom, eller näst intill, och i vanliga fall brukar jag tråna över saker jag inte har råd att köpa, och så gör jag mentala inköpslistor: den här ska jag köpa när jag får pengar, om jag hade pengar skulle jag köpa den här. Men nu spelar det ingen roll att jag inte har mycket pengar, för jag ska ändå inte köpa en massa prylar. Så det är på sätt och vis en lättnad!

Dessutom, med mina undantag så har det faktiskt blivit förändringar:

1. Jag får fortfarande köpa frimärken till mina ATC-byten.


2. Jag får fortfarande köpa kläder när jag har växt ur dom jag har, men med måtta och till låga priser (second hand och rea!).

3. Min födelsedag. Jag skulle ju strosa en dag på Söder, med tillhörande restraurangbesök. Nu blir det i stället Vegomässan på Kungsholmen. Inträde är på 40 kr, sedan är det massa gratis provsmakning (= inget behov av att äta ute!), och det som finns att köpa är mest matprodukter. Så allt inom ramarna för mitt köpstopp!

4. Brödformen. Det visar sig att jag har en pyrex-form som duger alldeles utmärkt (ska dock fodra med bakplåtspapper nästa gång - det brände fast som bara den!), så ingen brödform behövs köpas.

Så faktiskt - köpstopp är en riktigt bra sak!


köpstopp (med några reservationer)

Jag hörde på radion igår, troligen på Morgonpasset, eftersom det är mest det jag lyssnar på, om en tjej som hade haft köpstopp i ett år - hon hade bara köpt mat och förbrukningsartiklar (som toapapper och diskmedel), inga kläder, inga restaurang- eller kafébesök. Och jag kände att det är någonting jag skulle behöva göra. Jag har alldeles för lite pengar att röra mig med, och dom jag har, slösas alltför ofta bort på ingenting. Så, från idag, så provar jag på ett köpstopp. Men jag förbinder mig inte till ett år, jag börjar med en månad, och funkar det, så forsätter jag en månad i taget. Men jag har redan några undantag:

1. mina ATC-kort. Jag får köpa de material som behövs (dvs färg och papper, fast det har jag för ett bra tag framöver) och frimärken så att jag kan byta.

2. kläder. Eftersom jag går ner i vikt, så kommer kläder att bli för stora. Jag har en del som väntar, men jag kommer ändå att behöva fylla på (nu snackar jag om en bit framöver, i september klarar jag mig). Men jag ska försöka hålla mig till second hand och rea, och minsta möjliga antal.

3. min födelsedag. Jag fyller år om två veckor, och har planerat in en dag i Stockholm med systrar och kompis (om dom nu behagar dyka upp - annars blir det inte speciellt aktuellt), och jag har planerat in att gå ut och äta på vegetarisk restaurang/kafé (något jag faktiskt aldrig gjort, trots att jag varit vegetarian i 18 år). Men det ska bli på något billigt ställe, så det blir en slags kompromiss.

4. en brödform. Jag hittade ett brödrecept hos underbaraclara som låter väldigt trevligt - snabbt, enkelt, gott och nyttigt, och en avlång form behövs (något jag har behövt länge), så jag tänkte försöka hitta en på loppis.

Men annars så är det köpstopp nu i september. Mat och förbrukningsvaror, och sedan får jag se till att låta bli. Nu är i och för sig pengarna mest slut den här månaden, men dom räcker längre om jag kan låta bli att slösa bort dom. Målet är att kunna betala tillbaka allt det jag har varit tvungen att låna i augusti (då jag saknade inkomst), och sedan att kunna spara pengar. Min ekonomi är det jag är allra sämst på, så jag hoppas verkligen att jag lyckas med det här! Önska mig lycka till, för det behövs!

RSS 2.0