en gång i tiden snickrade jag, nu målar jag mest

En gång i tiden gjorde vi pallar i träslöjden, och jag gjorde en minivariant, som mina föräldrar fick. Sedan jag hittat den i deras garage för ett bra tag sedan, och där den legat sådär 10 -15 år, så tog jag tillbaks den, och igår hittade jag en liten färgslatt, och nu är den vit. Nästan vit i alla fall, den behöver ett varv till. Men det blev riktigt bra, nu står den på mitt vita, kurviga hallbord, med en hjärtan på tråd i en rosig kruka, upplindad på ett ståltrådshjärta - helt ok.

image117

Idag kommer nya Ikeakatalogen!

Jag sydde också ett par kökshanddukar av mitt rosarosiga gardinfynd (se för några inlägg sedan), väldigt snyggt, väldigt "Leila bakar". Såg ni förresten senast, när hon gjorde pajer - å, vilka fina formar, särskilt de små portionsformarna. Vill ha!

image91

Kommer ni ihåg loppisen jag skulle gå på i helgen? Tror ni inte att jag missade den? Igen! Jag var tvungen att jobba hela lördagen, vilket är bra för plånboken, vilket är bra för kommande loppisbesök, men jag missade just den här. Igen. Nästa år SKA jag gå!

loppisspaning

Jag sprang in en snabbis på loppisen under Folkets Hus här i Nynäs, och yay! jag hade sålt en Arabia teservis, och tjänade 150 kr på kuppen - mycket bra, eftersom plånboken är tom och kylskåpet likaså. Och kattmat - jag måste köpa kattmat. Jag hittade lite intressanta saker också, ett litet soffbord med uppfällbara klaffar (skulle bli fint i vitt!), en liten vit byrå och två små fotogenlampor med rosor. Eftersom jag är fattigare än en kyrkråtta (undrar varför det är just kyrkråttorna som är så fattiga?), så var köp inte att tänka på, men jag kan ju alltid hoppas att sakerna finns kvar när jag får pengar. Särskilt fotogenlamporna, dom var perfekta, men byrån drar också. Och bordet, kanske...

jag lånade syrrans kamera

och så tog jag en massa kort hemma.

image68

Mina pelargoner på balkongen.

image69

Jag ställde fram mitt marockanska fat.

image70

Den vita lådan är från Indiska, pelargonen är en äppledoftande.

image71

Jag köpte glas på Blomsterhuset. Faktiskt både dom finaste och dom billigaste jag hittade - jag gick på glasjakt sedan jag först sett som här, men hittade inga som var bättre!

image72

Jag älskar votivljus!

image73

Fatet var ursprungligen en marockansk skål, som gick sönder i frakten, och då blev det till detta fat. Den turkosa mittbiten hittade jag på väg till stranden i El Jadida, i Marocko.

kärleksmums

Jag har bakat på jobbet idag, en fördel med att jobba på dagis. Valet föll på Leilas kärleksmums, en lyxvariant med chokladbitar i smeten och riktig glasyr med grädde och mörk choklad. Vi har inte huggit in på den än, jag väntar på att glasyren ska stelna, hoppas att den är skärbar till mellanmålet, om två timmar. Recept:

image59

1 plåt
Ingredienser
5 ekologiska ägg
4 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao av god kvalitet
300 g smör
2 dl vatten
200 g knäckchoklad (alt. mjölkchoklad eller mörk kvalitets choklad)

2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200 mörk kvalitets choklad 70%
2 dl kokosflingor till garnering
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker poröst.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.
4. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.
5. Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.
6. Klä en 40 x 35 cm plåt med bakplåtspapper och häll i smeten.
7. Hacka knäckchokladen grovt och strö dem över smeten.
8. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna.
9. Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200 gram finhackad mörk choklad.
10. Låt glasyren svalna något och bred den sedan över kakan.
11. Strö över kokos och servera skuren i rutor.



ikea-budget och vit målarfärg

Jag har räknat efter hur mycket pengar jag behöver spendera på Ikea, och det är bara basprylar, budgetval och inget flashigt alls, och det kommer att bli rätt rejält med pengar (för min budget i alla fall, jag vet, för en del så är det bara fickpengar), närmare 10 000 kr. Hoppsan. Men jag kommer att få en ny säng, en ny soffa (/gästsängar!), golv i köket, bara för att nämna toppen på isberget. Vilket är så HURRA!

Låter som om mina bokhyllor kanske är sålda, till två personer, vilket betyder lite mer pengar (min tanke på priset var 500 kr för en eller 800 kr för båda, så det blir en tusenlapp, vilket är lysande), vilket betyder en hink vit väggfärg, samt vit snickerifärg, samt en liten shoppingrunda (Nynäs Hockey har loppis den 28:e juli, har missat det varje år, hade tänkt dit i år).

jeanne d´arc living

En otroligt trevlig nätbutik, är Jeanne d´Arc Living, vackra saker, och en hemsida som är ren inspiration. Deras nyutgivna bok, "Franske stemninger" kostar ca 449 kr, mycket pengar för en bok, men det jag har sett av den är väl värt sitt pris. Jag har inte köpt den än, men jag ska. Litet tips - köp den inte på Bokus, dom är ca 100 kr dyrare på den (för ovanlighetens skull - dom brukar vara mycket billigare i vanliga fall). Lite ögongodis från butiken:

image50 image51 
image52 image53 
image54 image55 
image56 image57 
image58 image93

tyg och teak

Jag var så kreativ, så i helgen, sydde både ditt och datt, bland annat ett överdrag till symaskinen, sovrumsgardin och en väska i rosa rosenblommigt tyg, och blev faktiskt nöjd. Trots noggranna (ganska i alla fall) mätningar, så blev gardinen sådär 5 cm för kort, och symaskinsöverdraget skulle ha haft en centimeter till på längden, så jag tror att en bollfrans blir en perfekt lösning där. Men det blev bra ändå, blev lite sommarstugekänsla över det hela, och eftersom det vilar sommarstugekänsla över hela lägenheten, så är det helt godkänt.

image61

image62

Jag ringde Retro här i Nynäs igår, dom kan komma och hämta min teakbokhylla från 50-talet, förhoppningsvis nästa vecka. Jag har efter mycket velande beslutat att göra mig av med den - den är tung och svårflyttad, slukar utrymme, mörk, och så vill jag ha vägghängda hyllor och ett sybord där den står i stället. Så min tanke är, att om jag nån gång ångrar mig, och vill ha en teakbokhylla, så brukar det finnas ganska gott om dom på loppisar. Men just nu skriker mitt estetiska sinne efter vitt, teak känns inte som min grej för tillfället.

mattastrof

Jag är inget stort fan av mattor, men det har känts som ett måst i mitt kök, det har ljusat upp ett mörkbrunt golv betydligt. Och jag hade hittat en matta som jag faktiskt gillade, en trasmatta från min mormor, och vad händer?Jag tvättade den igår, och den gick sönder - en hel massa. Så pass mycket att det inte var någonting att spara på. Jäklar. Så nu har jag ingen matta, bara ett hemskt golv. Golv är definitivt en prioritering på IKEA, det ska bli ett nästan vitt laminatgolv, jag ser fram emot det riktigt mycket.

måste ha nya bokhyllor - jag överlever helt enkelt inte!

Jag har två brunsvarta Expedit i mitt vardagsrum, som alltså, enligt alla mina planer ska bli vitt (liksom det mesta annars...) - och det går bara inte! De förändrar hela känslan i rummet, de måste helt enkelt bli vita. Och att måla dem så att det blir bra, det är mer än jag ger mig på. Eftersom jag har en hel massa böcker, törs jag inte tro på att jag hittar nånting gammalt som passar (rätt storlek, rätt färg, rätt stil, rätt pris), så jag tänker vända mig till det stora varuhuset (det i kungens kurva, om jag behöver precisera mig). Helst vill jag ha Liatorp, men det skulle krävas tre stycken och sluta på ca 6 000 kr, för dyrt helt enkelt. Alltså blir det förmodligen det simplaste budgetalternativet, ganska harmlöst dessutom, funkar med det mesta - vita Billy, alltså, fyra stycken, vilket blir drygt 1300 kr, vilket är mycket mer enligt min plånbok. Och med lite lister så ser den lite äldre och mer personlig ut, hoppas jag.

image49 Jag har (om nån vill köpa, så är dom till salu!).


image47 Jag vill ha.


 image48 Jag kommer att köpa.

Det kommer att bli stor skillnad, tror jag, och definitivt till det bättre! Och oj, så mycket böcker jag kommer att få plats med!


swing

I min allt vitare lägenhet vill jag spela - swing! Tro det eller ej, men jag älskar swingmusik, det får mig alltid på bra humör. Gå in på YouTube och sök till exempel på Cherry Poppin Daddies eller Big Bad Voodoo Daddy, och se om ni blir lika glada av musiken!

70 %!

Jag gick förbi Hemtex idag, och dom hade fortfarande halva priset på allt, utom gardiner, som det var 70% på. Och eftersom jag gått och tittat på ett par rosa panelgardiner med vita prickar och rosor, så slog jag till, från 199 kr, till 60 kr, var inte det ett klipp så säg? Jag kommer inte att använda dom som panelgardiner, eftersom jag HATAR panelgardiner, men en gardinkappa kommer det att bli, och kanske någon kudde, några rutor i mitt lapptäcke möjligen, eller en väska - jag ser det inte som ett par gardiner, jag ser det som tyg, och som tyg sett, så var det ett lysande köp!

rosiga krukor

Jag har haft en tanke på att decoupera rosor på mina ljusrosamålade lerkrukor, och igår påbörjade jag det projektet. Själva utklippandet av rosor tar en evighet, klistrandet är pilligt värre, men slutresultatet blir helt ok. Jag måste fixa lite mer med krukorna, innan jag känns helt nöjd med placering och mängder rosor, men sen tror jag att det blir bra. Däremot tror jag inte att jag kommer att sätta rosor på alla mina krukor, som jag först tänkt, de blir alldeles för rörigt i fönstret. Men några stycken blir det nog.

image63

RSS 2.0