vatten....

Det här är lite specifikt riktat till min lillasyster maskros, som försöker rädda världen på egen hand (ni andra får också läsa).
Mat för en dag för en köttätare kräver 15 000 liter vatten, mat för en vegetarian kräver 5 000 liter. Mat för en dag för en vegan kräver 1 150 liter vatten. Vill du rädda jorden, bli vegan!

köttätarmiddag!

Ja, alltså, den var helt vegansk, min middag igår, men annars en riktig köttätarmiddag - stekt tofu, små, hela ugnsstekta potatisar, gröna ärtor och brunsås. Supergott! Försök själv, lätt som en vegan-plätt!

Skala små potatisar, lägg dem i en ugnsform/plåt smord med olja, krydda med salt, peppar (jag använder bara citronpeppar, mycket godare), cayennepeppar och vitlökspulver, stek i 175° i ca 1 timme, rör om ibland. Stek skivad tofu (jag gillar marinerad), jag kryddade bara med citronpeppar. Jag tycker att tofu är godast ganska hårdstekt, så ganska hög värme alltså, och håll koll på att den inte blir bränd. Koka frysta ärtor. Gör en brunsås: koka upp veg. mjölk (jag tillsatte lite veg. grädde också, vet inte om det gjorde någon större skillnad), krydda med lite grönsaksbuljong, salt, peppar, soja. Red med mjöl utrört i veg. mjölk (mängder beror på såsmängd - bättre ta lite i taget än att ta för mycket på en gång). Har du tajmat in det ordentligt, så är sås, tofu och ärter klara precis när du tar ut potatisen ur ugnen. Bjud sen vilken köttätare som helst, så kanske du fått höra för sista gången "men vad lever ni på".

ingen betydelse?

Är det förresten nån därute (som också är av den veganska/vegetariska övertygelsen) som någonsin fått höra att det spelar ändå ingen roll vad en person gör? Att det gör ingen skillnad om en person slutar äta kött? Ok, läs och förfäras, och säg sedan att en person inte sparar några djurliv!

En genomsnittssvensk äter under sin livstid 669 kyckligar, 4 kor, 2 får, 30 grisar och tusentals fiskar. (Siffrorna ur tidningen Djurens Rätt)

Yihaa.

delfinerna på Kolmården

Djur på zoo är i allmänhet inte bra, det är svårt att uppfylla kraven på naturligt leverne (i de fall det är nödvändigt för att rädda utrotningshotade djurarter, för senare utplacering, då kanske det är ok), men lika uschligt som delfiner i fångenskap är det få djur som har det. Jag har hämtat fakta från Lisa Gålmarks excellenta bok "Djurrätt".

1998 hade delfinariet orsakat 38 delfiners död [hittar ingen nyare siffra], och hälften har dött inom ett år efter ankomsten. Av de andra har bara tre överlevt längre än åtta år i fångenskapen. I de små bassängerna får delfinerna hudproblem av det klorerade vattnet, och kan även bli blinda. Stressen som orsakas av den utarmade och onaturliga miljön ger dödliga sjukdomar. Idag har Kolmården åtta [den nyaste siffran jag hittade] delfiner, de flesta av dessa är viltfångade.
Delfiner kan bli 40 år, och i det fria simmar de 65-160 km per dag. I fångenskap lever de inte ofta längre än upp till tonåren.

73741-8

Det finns inte sådär himla mycket som rättfärdigar till delfiner i fångenskap. Om vi slutar gå på Kolmårdens Delfinarium, så slutar dom hålla delfiner, simple as that. Utnyttja din makt som konsument, så kommer förhoppningsvis all världens delfiner att simma i frihet i framtiden!

ett steg på vägen

73741-21
Den 1:a oktober 2004 blev det förbjudet att utnyttja djur för testning av kosmetiska och hygieniska slutprodukter i Sverige. Ett steg på vägen - nu vill vi ha ett förbud mot testning av ingredienser också!

lasagne

Jag gjorde en så jäkla god middag igår, och både enkel och billig dessutom, bara positivt alltså!
Jag gjorde ungefär så här:

Lasagne

Gör en tomatsås, jag fräste ihop lök, purjolök, paprika och majs i olivolja, hällde på tomatkross och ett par deciliter vatten, såsen ska bli ganska tunn. Krydda med en buljongtärning, salt, citronpeppar, lite spiskummin, gurkmeja, basilika, oregano och cayennepeppar och låt koka. Tomatsås blir bara bättre ju längre den kokar, så gärna minst en halvtimme. Eller så använder du ditt eget favoritrecept på tomatsås.
Smörj en form med veg. margarin, varva sedan äggfria lasagneplattor och tomatsås, börja och avsluta med ett såslager.
Koka en vitsås på 5 dl veg. mjölk (jag använde soja). Koka upp mjölken, krydda med salt och citronpeppar, rör ner en redning på ca 1 dl mjöl och mjölk (som blandas till en ganska tunn smet). Låt koka tills såsen tjocknar, det tar ett par minuter. Häll sedan vitsåsen över lasagnen.
Grädda i 175° i 45-60 minuter, tills lasagnen är gyllene och genommjuk.
73741-5
Superenkel och supergod! Prova! Tänk på att lasagne faktiskt är en av de rätter som blir bättre av att stå ett tag, den blir stabilare, mindre rinnig. Men den är god vilket som.

efterlysning!

Visst är det synd att veganism och djurrätt inte är trendigt längre (päls är trendigt i vinter, hur snedvridet kan det bli?)! Har hållit på att leta genom ett gäng länkar, från slutet av 90-talet (då det var hur inne som helst!) och varenda en är borta. Jag letade efter Weganagga Widakrings hemsida, och kom ingenstans. Är det någon som vet hur jag hittar dom?

Djurrätt - en fråga om frihet, jämlikhet, solidaritet - Lisa Gålmark

73741-4

En bra, lättläst uppslagsbok, innehåller det mesta du behöver veta om djurrätt, och vad du kan göra på egen hand. Börjar vara slut lite här och var, så passa på och köp den!

Stockholms Vego på stan - Lisa Gålmark

image35

Boken lovar nya utgåvor varje år, men det har inte hänt. Därför kan den här bokens genomgång av Stockholms matställen och deras tillgänglighet för grönsaksätare vara lite otillförlitlig. Men som en grund för eget upptäckande (om man är beredd på att fakta inte riktigt stämmer, så här fem år senare) så är den jättebra. Det finns massor av bra restauranger, och många som ställer upp om du är lite "krånglig", så det finns ingen anledning att leva på strips och falafel (även om det kan vara gott ibland).

Vadå vegan - Lisa Gålmark

image34

En superduper nybörjarbok! Fick mig åter på rätt spår för två år sedan, och jag läser om den lite då och då för nyövertygelse. Fakta, information och inspiration på ett lättbegripligt sätt. Har du oförstående närstående, sätt den här boken i deras händer! Rekommenderas!

mjölk?

Det jag oftast får kommentarer om, är mjölk. Kon måste mjölkas, man dödar inte kon för att komma åt dess mjölk, mm. Sant eller falskt? Jag hittade följande fakta i Lisa Gålmarks Djurrätt - en fråga om frihet, jämlikhet, solidaritet, läs och avgör själva. Ännu mer finns att läsa hos Djurens Rätt.

73741-2

En mjölkko insemineras till att föda en kalv om året. Kalven tas ifrån mamman direkt eller efter en eller ett par dagar. Tre dagar efter förlossingen insemineras kon igen. I 6-7 månader mjölkas hon medan hon är havande (dräktighetstiden är 9 månader). Några veckor efter det att mjölken tagit slut föder hon en ny kalv.

Med hjälp av avel, kraftfoder och hormoner kan en ko mjölkas på 25-50 liter mjölk per dag. Det naturliga hade varit ca 5 liter per dag. Juvret blir enormt och kan väga uppemot 50 kg. Det kan bli så stort att kalven, om den hade fått vara kvar hos sin mor, skulle ha haft svårigheter att dia. Spenarna finns inte där de borde vara utan sitter för långt ner. Det ständiga mjölkandet ger hög ämnesomsättning och sjukdomar som juverinflammation, kalvförlamning och acetonemi (ämnesomsättningssjukdom som leder till undernäring).

En mjölkko lever tills hon är ca 6 år. För 20-30 år sedan kunde hon få leva dubbelt eller tredubbelt så länge. Utrymmesbrist och framavling av högproducerande kor med jättejuver bidrar till att hennes livslängd blivit kortare. Uppemot 90% av det nötkött som säljs i affären är uttjänta mjölkkor som gått till slakt.

Kalven skiljs inte bara från sin mor utan isoleras också i ensambox för att växa så fort som möjligt och för att den lille inte ska suga på andra kalvar. Kalven får försenad utveckling, tarmfunktionen blir sämre och den riskeras att drabbas av infektioner. Det blir ett kort liv; 4-6 månader.
Några hankalvar går till avel (för att få fram sperma till insemination). Några honkalvar blir nya mjölkkor och sätts in i det hårda arbetet i tvåårsåldern. Några exporteras. Några slaktas direkt och blir kalvkött och djurfoder. Löpet (reninet) från magen används vid osttillverkning.

73741-3

Vad ska man säga? Mjölkindustrin ingen fara för kon? Jo tjenare...

jag heter malin, och jag är vegan...

vegan
Jag har varit vegetarian sedan jag var sexton år, sedan 1990. När jag pluggade i Uppsala för tio år sedan var jag vegan, och eftersom det inte funkade i norra Jämtland för tio år sedan, så återgick jag till att bli vanlig vegetarian när jag flyttade hem igen. Nu är jag åter vegan sedan två år tillbaka (fast min svaghet för onyttiga saker lurar mig på avvägar ibland, något som jag hoppas bla den här nya bloggen ska hjälpa mig att undvika), eftersom jag är fullt övertygad om att det är det enda moraliskt försvarbara sättet att leva på.
Jag kommer att skriva om djurrätt, god vegansk mat, tipsa om bra sajter på nätet... Sprida budskapet helt enkelt. Join me!