jag flyttar - följ med!

Jo, det blir så - den här bloggen läggs ner, och jag flyttar alla mina bloggar under ett och samma tak, milda malin. Följ gärna med mig - jag skriver om allt ni har kunnat läsa om här, men också så mycket mer, det blir mer en helhetsupplevelse, inte bara valda delar av mig. Den här kommer förstås att ligga kvar, till att börja med så kommer jag bara att skriva om djurrätt här, veganmaten hamnar på min nya blogg. Det gör säkert djurrätten så småniongom också!. Jag flyttar inte heller över alla länkar, jag väljer bara mina favorit-favoriter!

Hoppas att ni kommer med! Glöm inte heller att ändra adressen i eran länklista, nu finns jag alltså på
milda malin!

hur ska jag göra med bloggen?

Jag vet att ni är många som är inne och läser utan att kommentera, men nu måste ni faktiskt - era kommentarer kan påverka hela min blogg!

Jo, så här är det: eftersom jag har 5 bloggar (fyra aktiva), så blir det lätt så att jag är aktivare på en blogg, och tystare på en annan. För mig har det känts naturligt att göra så, att dela upp bloggarna i olika teman - jag har en blogg för det jag målar, en om inreding, en om kläder, en om veganism och djurrätt och en om stickning (det är den som är tyst nu).

Min fråga till er är som följer: vill ni fortsätta att läsa en ganska segregerad blogg, även om det innebär att det är glest med inläggen ibland? Eller vill ni att jag ska prova att föra ihop alla bloggarna till en och samma, och därmed få mycket att läsa?

Jag ger er helgen att komma med era åsikter, och så fattar jag beslutet på måndag (eller söndagkväll). Och om ni inte säger nånting, så kan ni inte komma och ha en massa åsikter sen heller, vet ni!

grönsaker i kylen blir grönsaker i magen

Igår kom min första leverans från Årstiderna. Det var hur trvligt som helst att komma hem till en grönsakslåda utanför dörren, men jag tyckte att innehållet var lite lite för pengarna - drygt 200 kr. Men - allt är ekologiskt och närodlat, det är faktiskt värt att lägga lite pengar på. Jag tyckte dock att det var lite för lite knölar - bara potatis och svartrot.


Men jag har ändå mycket grönsaker nu - jag ver på Coop Forum när dom öppnade här i Nynäs igår, helt galet mycket folk, jag stod i kö i närmare 1½ timme... Jag kommer nog att skaffa en scanner, det kortar kötiden betydligt (även om det förstås inte kommer att vara så här hädanefter...), och så slipper jag räkna i huvudet, som jag alltid gör nu. Men i alla fall. Växtmjölk-kylen var riktigt bra, mycket att välja på, och till bra priser (bäst priser i Nynäs, tror jag) - jag köpte Coops egen sojamjölk - 12.50 för en liter. Jag har inte smakat än, men är den god, så känns det som ett självklart val. Det var en stor och välsorterad grönsaksavdelning, mycket ekologiskt som ine var mycket dyrare än vanligt grönt. Och så hade hela affären mycket KRAV-märkt - mycket bra. Men annars hade jag svårt att hitta vegansk mat - jag hittade ingen tofu, ingen "färskost", bara Hälsans Kök och quorn i frysarna... Lite synd, för jag tycker att Coop ska vara en vegetarisk förebild, inte bara en ekologisk - det hänger ju faktiskt ihop.


När jag har kylen full med grönt, så lagade jag riktig lunch idag - det var ett tag sen sist. Jag delar med mig av dom bra delarna (hänger du med nu Linda?):


Jag stekte 1 liten butternut squash (skalad och urkärnad, skuren i bitar), 1 litet savoykålshuvud (eller 1 klyfta av ett stort - strimlat) tills det var brynt och mjukt, när det började närma sig färdigt kryddade jag med salt, citronpeppar och lite sirap på kålen. Samtidigt som det stekte, så kokade jag två fasta potatisar (skurna i större tärningar). När squash och kål var färdigt, så tog jag upp det ur stekpannan (om man har två stekpannor, så behövs det förstås inte), och stekte sen potatisen (som jag strött lite ströbröd över) och majrova (skuren i bitar) tills det fått färg, samtidigt stekte jag på en veg-burgare (köpt på Willys). När potatisen/majrovan stekt klart saltade jag, blandade sen ihop alla grönsaker och serverade med burgaren. Jag lät förresten några kvistar timjan ligga bland de varma grönsakerna när jag stekte potatisen - jag är ingen timjanfantast, men den kom med lådan från Årstiderna - och tänk, det smakade bra!

Så, enkelt, okrångligt och gott - och så har jag berättat precis hur jag gjorde. Jag vet att det finns dom som uppskattar det...


intimt ekologiskt

En av anledningarna till att välja veganskt, är ju att det är så mycket miljövänligare. Så apropå miljö, så tänkte jag ta upp en liten miljöbov - speciellt inriktad på er tjejer! Nu kan det bli lite intimt...

Det handlar alltså om mens. Mensskydd är sällan ekologiska, dom återvinns inte, återanvänds inte, man måste köpa nya varje månad. En återkommande ond (och dyr!) cirkel alltså. Men det finns lösningar och varianter. Vill man hålla sig nära det gamla vanliga, så är ekologiska bindor/tamponger en tanke. Hos
La Postina kan man prenumerera på ekologiska mensskydd (dom har vanliga always/libresse också - men välj dom ekologiska!) helt fraktfritt dessutom, till ungefär samma pris som i butik. Renée Voltaire har börjat med ekologiska mensskydd också, Lingonvecka, finns på ICA och Coop - lite dyrare, men snygga förpackningar.

Nästa steg är återanvändningsbara skydd - tygbindor och menskopp, tex. Menskoppen används på insidan, som en tampong, och i stället för att byta och kasta, så sköljer/tvättar man den, och använder igen. Väldigt ekonomiskt i långa loppet, väldigt bra för miljön. Och dom som använder den är ofta helt lyriska över den. Jag har inte vågat än... Tygbindor återanvänds också, skölj direkt i kallt vatten, och tvätta sen i 60°. Här blir också kostnaden större till att börja med, men tjänas snart in. (Googla på tygbindor för fler återförsäljare/fabrikat - jag hittade också ett forum med möster/beskrivning för att sy egna.) Jag lutar åt att prova tygbindor, och då sy-själv-varianten.

En sak som också sparar pengar och miljö, är att behöva använda mindre bindor/tamponger. Det finns medicin på Apoteket, Cyklo-F, men den är inte billig, och vi vet ju hur dom testar mediciner på djur... En sak som jag märkt, är att sedan jag minskat på godis och sötsaker den senaste tiden, så har mensen också blivit lindrigare - jag blöder under färre dagar, och har mindre ont. Så vet du med dig att du kanske äter lite för mycket av livets söta - minska, se om det gör skillnad. (Det märktes fort hos mig, från en månad till den andra!)

Så, slut på mens-inlägget...

äntligen - grönsaker till nynäs!

Jag har varit rätt avundsjuk för dom som bor i dom delar av Sverige där man kan prenumerera på ekologiska grönsakslådor. Och nu, äntligen, kommer ett av företagen, Årstiderna, att börja leverera till Nynäs! Hurra! Jag beställde omedelbart en låda full med bland annat mycket rotsaker (eftersom ekonomin är begränsad, och jag har inte råd med flera lådor i månaden, så valde jag en som håller länge), och den kommer på torsdag. Hurra! Det blir som julafton, fast bättre - inga döda grisar!


(i min låda den här veckan kommer det:
Potatis, kl. I
*Sallat, Billeslund, Danmark, kl. I
*Bakpotatis, Marienlyst, Danmark, kl. I
*Vinrabarber, Øko One, Danmark, kl. I
*Spenat, Tinggård Ekobruk, Danmark, kl. I
*Jordärtskockor, kl. I
*Rädisor, kl. I
*Grön sparris, kl. I
*Special tomater, kl. I
*Aubergine, kl. I
*Gurka, kl. I
Gul Lök, kl. I
Svartrot, kl. I
Grön sparris, kl. I
Salladslök, kl. I
Sallat, kl. I
Vitkål, kl. I
Timjan, kl. I

Allt närodlat och i säsong! Fantastiskt!)

Ok - stryk lite - jag får inte det med en *, det får bara skåningarna. Nu känner jag mig lite diskriminerad, jag som ville ha rabarber...

min politiska lillasyster...

Min lillasysteryster är den av oss systrar som alltid siktar högst. Nu har hon stora planer, inte bara för sig själv, men även för hela Sverige. Det är lite uppfriskande med människor som är idealistiska, särskilt nu när inte jag orkar vara det längre. Nu har hon haft en åsikt i köttdebatten - hon har inte lika "extrema" åsikter som mig, men kan å andra sidan kanske bli hörd av flera (dvs de som vägrar ett liv utan kött). Jag fortsätter att informera henne, så kan hon föra ut ordet till världen, gör gärna det ni också!

några huskurer?

Idag är jag hemma från jobbet, sedan några dagar har jag urinvägsinfektion (både ont och krångligt), så jag hoppas på att en dags vila ska bättra på hur jag mår. Men jag undrar - är det någon som har någon huskur (billig!) som funkar mor urinvägsinfektion? För mig brukar det funka med vatten med mycket citron, men i brist på citron, så har jag druckit vatten med äppelcidervinäger - surt som surt, tänker jag. Jag vet inte om det är mindre effektivt, eller om jag har en envisare släng den här gången. Jag vet att jag borde gå till doktorn, men jag har inga pengar, vare sig för doktorsbesök eller penicillin. Så än så länge dricker jag äppelcidervinäger och håller tummarna. Förresten - efter några glas, så smakar det inte så illa...

i väntan på lunch...

Håller på att laga lunch - tack vare att jag fastnade vid datorn (som vanligt...) så blir det en ganska sen lunch. Som tur är, så glömmer jag nästan att bli hungrig när jag sitter här och knappar - kollar bloggar, kollar forum, ja, det vanliga. Men i alla fall. Eftersom jag är fattig som en kyrkråtta, och för det mesta lyckas "småhandla" (dvs "jag ska bara köpa lite mat på Konsum, så storhandlar jag sen) så att jag inte har råd att storhandla, så ekar mina skåp tomma. Men jag har lyckats svänga ihop något som känns helt ok ändå - klyftpotatisen står i ugnen, och så har jag gjort en hummusvariant på röda linser (buljongkokta röda linser, salt, citronpeppar, chili, spiskummin, balsamvinäger (har ingen citron) och lite rapsolja) som inte blev alltför illa. Och så har jag nyss tagit ur en kladdkaka (justerat recept ur "Vadå vegan?") ur ugnen. Absolut en bra variant på "soppa på spik"!

Sen gäller det bara att få ihop middag sen också, gärna så att det räcker till några jobbluncher i veckan...

Förresten - har blivit rekommenderad en asiatisk matbutik i Stockholm, som har en massa vegansk mat (bland annat "kycklingklubbor" som ska vara supergoda), måste absolut kolla upp när plånboken fyllts! Den är belägen på en tvärgata till Drottninggatan, nästan mitt emot Lagerhaus. Nån annan som provat den?

krånglighet och självrespekt

Jag pratade idag med två av mina systrar och min äldsta kompis om att jag igen (och förhoppningsvis för alltid) äter helt veganskt, och hur en av anledningarna till att det inte funkat förut är att jag känner att dom tycker att jag är krånglig att bjuda på mat. Enligt dom, så är det krångligaste att jag inte verkar kunna bestämma mig, att jag är så okonsekvent. Tänk så man kan misstolka varandra! En av anledningarna till att jag är okonsekvent är ju hur jag tror att dom ser på situationen, och så är det just det som är det största problemet... Det hjälper faktiskt - jag tror att det kommer att vara lättare att hålla fast vid veganismen när jag känner att dom faktiskt är på min sida.

Dessutom är det en fråga om självrespekt. Jag har en enorm respekt för dom som står för vad dom tror på, no matter what. Thomas DiLeva tex. Man kan tycka vad man vill om honom, men han har alltid kört sitt eget race, och alltid stått för det han trott på, och honom har jag gigantiskt med respekt för. Jag vill ha samma respekt för mig själv, inte känna skam när jag stoppar något i munnen. För som jag sa till en kompis - så som andra människor tror på Gud, så tror jag på veganismen - det är det närmaste religion jag har. (Låter lite udda, men jag menar att det är det enda rätta.) Om någon ska beskriva mig, så vill jag att vegan ska vara bland de första ord som nämns. Självrespekt, alltså.

peppad

På mitt jobb, så är det en tjej som är vegan - tro det eller ej, men det är den första vegan jag har kommit i kontakt med (mig veterligen) på alla de 19 år som jag varit vegetarian. Att fortsätta vara vegan har alltid känts krångligt när jag har varit ensam om det i min närhet, vilket antagligen förklarar mina avfall. Mina nära och kära har alltid fått det till att vara något krångligt och tjafsigt och "typiskt Malin" (med en trött suck), och till slut så har jag helt enkelt inte orkat vara krånglig. Men att faktiskt träffa en vegan, att kunna prata om det, tipsa varandra och peppa varandra - vilken känsla! Efter att ha återgått till bara vegetarisk mat i flera månader, så känns vegansk rätt och spännande, och VÄRT DET igen. Jag känns peppad, och (vilket känns som något ganska bra) lätt skamsen om jag äter djurig mat vid samma lunchbord som henne. Eller, det är snarare den skam jag känner gentemot mig själv, som jag ser speglad i henne. Mycket av mitt liv är åt skogen, det känns bra att göra något som får mig att känna mig stolt över mig själv - från och med nu äter jag bara veganskt igen! Kanske den här bloggen vaknar till liv igen också...

Nu ska jag poppa popcorn och se reprisen av Project Runway. Snabbt tips - när ni poppar popcorn, strö över en nypa socker - den lilla sötman blir en jättegod brytning mot det salta!