och så var det miljön... och de svältande barnen...

Som om det inte vore nog att sluta äta djur för djurens skull, dessutom borde människorna sluta äta djur för mänsklighetens skull. Det allra största hotet mot miljön är dagens djurhållning, och Lisa Gålmarks "Djurrätt" hjälper till att berätta varför.

1. Världssvälten

840 miljoner människor äter sig inte mätta i dagens värld, mer än var femte människa får inte tillräckligt med mat. 60 miljoner svälter ihjäl varje år - av dessa är 4 miljoner barn. Enligt FAO, FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation, dör 11 000 barn varje dag till följd av svält. (Siffror från 1998)

En global omställning till vegetarisk livsmedelsproduktion är en möjlighet för en mer effektiv mathhushållning: 90% av proteinet och 96% av kalorierna går förlorade då spannmål först utfodras till boskapsdjur för att sedan bli kött. En bit mark som kan föda 12 människor om grödorna som odlas äts direkt, kan bara föda en människa om samma mat ges till ett djur för att få kött. Att producera kött kräver 10 till 100 gånger mer mark jämfört med att få fram vegetabilier med samma näringsinnehåll.

Många länder med utbredd svält är dessutom nettoexportörer av livsmedel. I många delar av världen används mark där man kunde ha odlat mat till fattiga och behövande människor, till att odla spannmål för djur som uppföds i stora antal för att bli kött. Kött som sedan exporteras.

Även dagens utfiskning av världshaven beror till stor del på köttproduktionen. En tredjedel av världens landade fisk ges som foder till djur som föds upp för att vara livsmedelproducenter.

Enligt Council for Science and Technology i USA skulle 10 miljarder människor kunna äta sig mätta av dagens matodlingar om de alla åt vegetariskt.

73741-26 

2. Miljön

Huvudkomponenterna i det man kallar surt regn eller försurning är svaveldioxid och kväveoxider. En kväveförening som dunstar till luften är ammoniakgas från djurfabrikernas utsläpp. Ammoniak avdunstar från urin och exkrementer och läcker från djurstallarna. Med regnet bidrar detta till övergödning av vattendrag och därmed algblomning och fiskdöd. Uppemot en fjärdedel av Sveriges sjöar är försurade,
4 000 av dem så kraftigt att ingen fisk kan överleva.

Kvävet från gödseln sipprar även ner i grundvattnet och häga nitrithalter kan ge skador på nervsystemet, orsaka cancer och methemoglobinemi (s k blue baby syndrome), en sällsynt men dödlig sjukdom som drabbar spädbarn.

Animalisk kost innehåller stora mängder protein vilket leder till kväveutsläpp i vattnet via människors exkrementer i avloppssystemet. Sveriges reningsverk kan ta hand om 50% av detta kväve, överskottskvävet går ut i hav och sjöar och blir algblomning och försurning.

Metangas är en gas som driver på den s k växthuseffekten vilken innebär ökade temperaturer, och därmed ökad avdunstning, risk för torka; högre havsnivåer och som följd översvämmade kustområden, samt miljökatastrofer som stormar och cykloner. Även dricksvattentäkter kan torka ut och försaltas.

Idisslande djur avger metangas från både strupe och ändtarm när födan bryts ned. En enda idisslare producerar över 48 kg metan per år. Totalt blir det 80 miljoner ton gas plus 35 miljoner ton gas från djurspillningen. Djurindustrin motsvarar på så sätt för 15-20% av de totala metanutsläppen.

Kött är ett av de mest energirika livsmedel man kan producera. Enligt Naturvårdsverket går 1/5 av all energi vi förbrukar till maten; med en vegetarisk hushållning skulle denna energiåtgång minska till ca 1/3.

Knappt tre procent av världens totala vattenmängd är sötvatten (det mesta finns som is vid polerna). På grund av vattenkonsumtion är färskvatten nu på väg att bli en bristvara. Köttproduktionen är ett av skälen till detta eftersom den kräver stora mängder färskvatten. För att producera ett kilo vete i västerländskt jordbruk krävs i genomsnitt 250 liter vatten. Ett kilo kött kräver i genomsnitt 25 000 liter - 100 gånger mer vatten med andra ord.

73741-28

Ok, det blev ett långt inlägg, men frågan är STOR, och jag har bara skissat upp läget för er. Nästa gång någon trugar på er köttbullar eller fiskpinnar med argumentet "tänk på de svältande barnen i Afrika", svara med ett "jag tänker på dom, ge mig veganmat i stället". Och tänk på detta, om du känns för liten för att göra någon skillnad för jorden och miljön: Det bästa en människa kan göra för att förbättra miljön är att äta veganskt. Dessutom är det mycket nyttigare för dig och din kropp också.

73741-25

utökning i familjen!

Lillasyrran har äntligen vågat sig ut i bloggvärlden, titta gärna in och se vad hon har att säga: http://lillasystermaskros.blogg.se! Hennes lösningar på världsproblemen är lite mer storslagna än mina, kanske är det hon som kommer att lyckas, kanske är det jag (jag vet ju vad jag tror....).

Några som stöder min version om en bättre värld är denna grupp, 75 procent vego 2021 (länken länkar vidare till PETA), som strävar efter en värld som till 75% är vegetarianer år 2021. Ingående rapport i ämnet hittar ni här. På PETA´s hemsida kan man ladda ner ett häfte, som hjälper dig i din strävan att bli vegan.

vegetarian times

Jag skickade efter en provprenumeration på amerikanska tidningen Vegetarian Times, som kom idag. Det tog en vecka för leveransen (efter kontakt med dem), de två första numrena är gratis och du kan säga upp prenumerationen sedan om du vill. Mitt råd är detta: prova. Den är inte helt vegansk, men övervägande, innehåller både artiklar och recept, och för en gångs skull är reklamen läsvärd (i många fall avundsvärd - snacka om utbud over there!). Skulle önska att det fanns en liknande svensk tidning, eller åtminstone att den fanns att få tag på i Sverige.

73741-23 73741-24 73741-22

problem att äta ute? vill köpa färdiglagat?

Jag har hittat en bra variant på vegansk färdigmat! På Sabis i Haninge Centrum och på Hemköp under stora Åhlèns i Stockholm har jag hittat matlådor från Bosphorus, som har olika meze-rätter. Jag har provat Bosporen, en vegansk meze-låda med grönbullar, bulgursallad, vinbladsdolma, tomatsås och en röra av röda linser. Den var helt ok, grönbiffarna och tomatröran var godast, kostade 69 kr, och var gott om mat för pengarna. Jag har också provat Sandwich Vega, en rejäl baguette med grönbullar, olivröra, aubergineröra, och bönor. 35 kr gick den på, jag blev mätt och den var riktigt god.
Så nästa gång du är på stan, och inte har lust att äta strips till lunch igen, gå in på närmaste mataffär och leta efter Bosphorus veganvarianter, köp en Brämhults juice, och ha en picknick i det gröna (det ska ju vara sommar strax, eller hur?!), snällt mot plånboken, gott i magen!

barndomsmiddag!

Jag åt riktigt god middag igår, en riktig barndomsnostalgitripp, fast på veganska:

Spaghetti och sojafärssås

Sätt på en kastrull med pastavatten, salta rejält.
Hacka gul lök, fräs i olja eller veg. margarin. Tillsätt sojafärsen, fräs  lite till. Pudra över 1-2 msk mjöl(beroende på hur mycket färssås du gör), rör runt, häll på veg. mjölk och ev. lite veg. grädde. Krydda med soja, salt och (citron)peppar. Låt puttra en stund tills det tjocknar. Blir det för tjockt, tillsätt mer mjölk.
Nu är det säkert läge att hälla i pastan i det kokande pastavattnet (jag använde Kungsörnens fullkornspasta, som jag tycker är godast), och koka enligt paketet.
Och sedan är maten klar, bara häll av pastavattnet, och servera.

Säg den unge som kan skilja på sojafärssås och djurfärssås, dom kommer att äta med stor glädje! Om någon undrar var tomaterna tog vägen, så är det så här min pappa gör sin djurfärssås, och det är så här jag är uppväxt med den. Tomaterna gör jag hellre en god tomatsås av.

Våga prova min variant! Snabb, god, enkel - tyvärr inte så billig, sojafärs är dyrt (varför det förresten, soja är en superbillig råvara, och en kossa äter många gånger den mängd sojabönor som hamnar i min gryta).

något så vansinnigt!

Har ni hört talas om något så sinnessjukt? Vem kom på detta?

usch för cirkus!

73741-22

Sverige tillåter fortfarande cirkusar att ha levande djur i föreställningarna! Ett otroligt djurplågeri överhuvudtaget (läs hos
Förbundet Djurens Rätt), med djur som inte har någon som helst möjlighet att leva ett naturligt liv. Cirkus Maximus olycka, som ledde till att en elefant satt fastklämd i två timmar (http://expressen.se/index.jsp?a=582175) är inte heller ett argument för djur på cirkus. Och om någon tror att cirkus utan djur är dålig underhållning, titta bara på Cirque de soleil, inte ett djur så långt ögat kan nå!

Tips! Gå inte på djur-cirkusar, och lär dina barn att djur inte är underhållning!

greyhounds

Jag går omkring och drömmer om att bli hundägare, och en tanke är att adoptera en greyhound som annars skulle avlivas pga av att den ite springer hem nog mycket pengar. Artiklar som den här


2006-04-14 Irland
Greyhound fick öronen avskurna
73741-19Återigen har en tävlingshund hittats med öronen avskurna. Detta görs för att försvåra identifiering av hundar som man vill göra sig av med för att de tävlar 
dåligt. Denna hund hittades springandes omkring, alldeles vettskrämd. Hon var uttorkad och avmagrad, men får nu veterinärvård. När hon är återställd ska hon få genomgå plastikoperation för att öronen ska kunna dränera sig ordentligt.


gör inte att man vill rädda hundarna något mindre. Dessutom har jag hört både här och var att dom är fantastiska familjehundar, och att dom inte (som man kan tro) behöver promeneras med timvis varje dag, utan i stället behöver tillgång till en yta där dom kan springa av sig. Alltså - ska du skaffa hund, gå inte till en kennel och köp en dyr rashund - rädda en som behöver din hjälp i stället!

majsplättar

Var tok-ambitiös nu på förmiddagen, och lagade lunch till imorron. Eller snarare var det så att ajg inte hade mycket att välja på, jag jobbar hela dagen imorron, och är inte hemma förrän vid elva ikväll, så vill jag ha lunch imorron, så var jag tvungen att laga den nu. Skåpen ekar tomma hemma, så det blev "ta-vad-du-har", och det blev inte alls illa.

Majsplättar (sådär 2 portioner)

Blanda 2 dl mjöl (jag hade bara ljust fullkorn, skulle ha använt dinkel annars), 1 tsk bakpulver, 1 tsk salt, lite peppar, lite cayenne. Rör i ca ½ dl tomatkross, ½ burk majskorn, en liten näve färsk basilika som strimlats, tillsätt 2 tsk Orgran äggersättning utrört i 4 tsk vatten (eller 1 dl veg. grädde). Häll på vatten (eller veg. mjölk) till en tjock smet.
Grädda tjocka plättar (som amerikanska pancakes) i olja eller margarin. Jag får nog lov att äta dom som dom är, men skulle servera dom med sallad och en tomatsås, eller salsa med bönor, men det har jag inte hemma.
Våga prova!

73741-18

lite om lamm

Aftonbladet hade en artikel om ICA´s importerade lamm, ta en kik, köp inte lamm sedan! http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,813444,00.html

grönsaker!

För att göra det lätt att äta en massa goda, färska grönsaker, så kan man prenumerera på dem, Årstiderna levererar till Stockholm och Malmö, Ekolådan levererar i Stockholm (såvitt jag vet), men kan leverera till andra ställen om ni är minst tio stycken som beställer.
Djurens Rätt har en del grönsaksätarinfo: http://www.djurensratt.se/dyntext/xlink.asp?id=208, om ni behöver motivering till varför ni ska köpa mer grönsaker.

frukostäggen - en rättighet utan konsekvenser?

Det är inte helt ovanligt att som vegan få höra, att ägg måste man väl kunna äta - höns värper ju vare sig man äter äggen eller inte, eller hur? Men är det några som lever ett vidrigt liv, så är det hönorna. Trots att de gamla burarna är förbjudna, så hålls höns fortfarande i bur, och de frigående har det inte så jäkligt mycket bättre heller. Dessutom, våra krav på stora ägg, gör att hönornas kloaker trasas sönder (tänk dig själv, att klämma ut ett barnhuvud av storleken vattenmelon sådär fem dagar i veckan) och framkallar pickning och kannibalism hos de övriga hönorna.
Fakta har jag hittat i Djurrätt av Lisa Gålmark, och hos förbundet Djurens rätt.

73741-16

Värphönsen sorteras direkt vid födseln. Är det en hanfågel så mals han ned levande eller gasas ihjäl. Det är inte lönsamt att föda upp dessa tuppkycklingar eftersom det finns särskilda broilerraser. På avelstupparna klipps ibland en klo bort för att man ska kunna identifiera att det är en tupp. Deras kam klipps av och blodflödet stoppas genom bränning för att det inte ska uppstå strid med andra tuppar (tuppkammar används bl a för att signalera utmaning). 
 
 Hönorna kommer att leva sina korta liv (1-2 år) i små burar, där ytan per höna är liten som ett drygt A4-papper. Varje höna delar buren med två eller tre andra, det sluttande golvet är av nät. På grund av trängseln kan hönorna inte komma undan varandra utan får utstå attacker från de andra i buren. Någon möjlighet till naturligt beteende finns inte. Muskler och skelett förtvinar då de inte används, och kannibalism och sjukdomarsom förfettad lever, bölder och äggledarbesvär är inte ovanligt. 
 
 I Sveriges finns drygt 6 miljoner hönor inom äggindustrin. Av dem levde i december 2005 2,5 miljoner hönor i burar varav 130 000 i de gamla otillåtna burarna. De tillåtna burarna i Sverige är de så kallade modifierade burar. De innehåller sandbad, rede och sittpinne. 

 De flesta hönor som inte är i burar lever inomhus i stora stallar. Man får ha högst sju hönor per kvadratmeter i så kallade flervåningssystem för ”frigående höns”. Nio hönor per kvadratmeter gäller om man istället har envåningssystem. Besättningarna kan vara på ca 2 000 djur, och ytan för varje höna blir inte inte så mycket större eftersom många ska rymmas på golvet.
 94 % av hönorna inom äggindustrin får aldrig vara utomhus. De som får vara ute, på sommaren, är de hönorna som finns inom den ekologiska produktionen.

73741-17

Så låt bli äggen! Och kan du inte avstå, välj det som är minst dåligt. Köp KRAV-märkta ägg (inte frigående, KRAV), och köp inte större ägg än små eller medium (tänk "vattenmelon"). Eller köp några höns, kanske en tupp, och låt dem bo hemma hos dig om du har möjlighet. Har du inte den möjligheten, så hoppa över äggen, ok?

Här är några som tar äggen i egna händer:
http://www.yelah.net/articles/intervju031007, hemsidan till Farväl äggindustri är här.

legaliserat seriemord?

Ja, jakt alltså. I mina ögon är det just vad det är - seriemord, lustmord, massmord - you name it. För djurfabriker och slakterier kan man hitta nån slags ursäkt - okunnighet, känslolöshet, ekonomi (alldeles särskilt ekonomi), men jakt! Att för sitt eget höga nöjes skull döda levande varelser, som avkoppling, som hobby (jag går inte på "som mat"-delen - det är inte speciellt många rävar, ekorrar och grävlingar som hamnar på middagsbordet). Dessutom används det som TV-underhållning! Man skulle lika gärna kunna följa med Jeffrey Dahmers vidare äventyr varje vecka (jag vet att han är död...). Vad händer nästa vecka? Hur många unga pojkar hinner han tortera och mörda, vad kan han tillaga för gott, månntro? Han och hans likar hamnar i alla fall i fängelse, jägarna kan fortsätta år ut och år in, och hänger dessutom upp troféerna efter sitt blodiga hantverk i vardagsrummet.
Min lilla åsikt, bara. Här kommer lite fakta, ur Lisa Gålmarks Djurrätt (jag har uppdaterat siffrorna där jag hittat nyare):

"För mig ter det sig skändligt att jägarna i stort sett rår om och bestämmer över viltet, använder markerna som nöjessjutfält och djuren som mål för rekreationsdödande"
R. Åke Norberg, docent i zoologi, Sveriges Natur, nr 4/95

73741-10

I Sverige dödas ett stort antal djur genom jakt. Jaktåret 2004/2005 dödades enligt Jägareförbundets statistik 18 400 vildkaniner, 35 100 skogsharar, 56 100 fältharar, 64 600 rävar, 5 600 bävrar, 22 300 grävlingar, 18 800 vildsvin, 96 536 älgar och 148 000 rådjur (siffror från
Jägareförbundet och Naturvårdsverket), dessutom sådär 150 000 fåglar av olika slag (järpe, orre, tjäder, morkulla, nötskrika ringduva).
Enligt en undersökning som gjordes 1999 av Svenska Jägareförbundet föll 75 procent av de påskjutna älgarna i närheten av skottplatsen, 11 procent ramlade inom 100 meter från skottplatsen och 13,2 procent (motsvarar cirka 13 200 djur) flydde längre och eftersök anordnades. 4,5 procent (ca 4 500 påskjutna djur) hittades aldrig över huvud taget. Jägareförbundet kallar detta att två procent av älgarna skadskjuts. (från Riksdagens motion 2002/03:MJ387) Ännu fler rådjur skadskjuts, eftersom de jagas med hagel. Många menar att det är många fler älgar som skottskadas, en siffra är totalt 40% av de som blir skjutna; att det handlar om stora mörkertal är klart. 
 Dessutom har Jägareförbundet infört en ny tolkning av begreppet "skadskjutning". Det avser då endast skadskjutningar som aldrig reds upp. Djur som får käken bortskjuten, vars ben och buk är pepprade med skott men som kan gå i timmar eller dygn innan de får nådaskottet eller dör av skadorna, räknas inte som skadskjutna. Den nya definitionen förklarar då Jägarförbundets siffra på 2%.

73741-1173741-12

En annan företeelse som dykt upp är jakt i hägn och uppfödning av djur för jaktändamål. Vildsvin och hjortar hålls i hägn enkom för att jägare ska få skjuta ihjäl dem. Fasaner föds upp i fångenskap för att jägare ska få förlusta sig med att få skjuta prick.
 Jägare hävdar ofta att rovdjuren måste hållas i schack. Vargar, björnar, lodjur måste hållas efter av olika skäl. Samtidigt hävdas att jägarkåren gör ett viktigt arbete genom att hålla älg- och rådjursstammarna nere. Dessa påståenden är naturligtvis inte förenliga. Fler rovdjur kan göra bätrte, ekologiskt riktigare "viltvårdsarbete" än vad människor kan.

73741-13 73741-15 73741-14

Min lösning på vilt-"problemet" är alltså att låda djuren och naturen sköta sig själva. Det har dom gjord i miljontals år innan vi kom, och kommer att fortsätta med det (om det finns någonting kvar) när vi är borta. Och om någon tror att jag är en noll-åtta utan någon koll på vilda djur, och vilda rovdjur, tänk om. Jag är uppväxt i norra Jämtland, vi har haft lodjur på altanen, vi har haft björn i hästhagen, men jag tror fortfarande inte på jakt, och jag inbillar mig att, om vi uppför oss respektfullt gentemot dom, så får vi detsamma tillbaka. 

En liten länk till en till med åsikter: http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,813212,00.html
Läs mer om jakt hos Förbundet Djurens Rätt.
                                                                                     

Ett år med kött - Ruth L. Ozeki

73741-9

Handlar om ett japanskt tv-team som under ett år ska filma amerikanska hemmafruar som lagar sina bästa kötträtter, allt för att sprida köttbudskapet i Japan. Regissören, Jane Takagi-Little upptäcker dock baksidan av amerikansk köttindustri, och det blir allt svårare att visa upp köttets goda sidor.
En riktigt bra roman, som sprider fakta om USA´s köttindustri på ett lättillgängligt sätt. Kan vara svår att hitta i butik, kolla på bibblan, och läs den!

har du nångång ätit katt?

Håller på att läsa en bok av Morgan Spurlock (som gjorde Super-size me), "Don´t eat this book", om USA´s fast-food industri, och särskilt McDonalds. Jag kan på en gång säga, att mig ser man aldrig mer på en McDonalds, inte ens med en strips i näven (som dom för övrigt kryddar med köttarom...)
Köttindustrin, t.ex. Nu är den iofs ännu värre än i Sverige, men å andra sidan är vi på väg ditåt, så om fakta inte gäller här nu, så dröjer det förmodligen inte länge förrän dom gör det. Jo. När det var stora galna kosjukan hysterin, så kom det fram, att man matade korna med deras nermalda vänner. Enligt Spurlock är det bara toppen på isberget - kossorna matas med nermalda kor, kycklingar (kommer ni ihåg tuppkycklignarna som maldes ner levande?), grisar, hästar, till att börja med. Sedan köper man in hundar och katter från djurstalllar som mals ner, och så toppas det med nedmalet road-kill. Som i förlängningen hamnar i konsumenternas magar. Yummy!
Hoppas att boken kommer ut på svenska, och att den når en lika bred läsekrets som Super-size me nådde ut till. En bra bok, och man bara häpnar över hur det går till. Läs!

sommar - äntligen!

Jag som älskar glass, känner mig lite förbigången som vegan, det enda som finns är några isglassar. Jag som gillar gräddigare glassar tycker att det är rena öken - rena rama diskriminationen rent av. Dessutom är det inte bara veganer som blir glada för glass utan mjölk, det finns massor av laktosintoleranta som skulle jubla. Måste helt enkelt skriva till GB och klaga. Till sommaren hör absolut en glass i näven, för hela svenska folket. Sitter jag hemma och äter, då är däremot valet lätt - Tofuline Mocca är helt suverän (jag som inte ens gillar kaffe...), prova ögonaböj om ni inte redan har gjort det!