mjölk?
Det jag oftast får kommentarer om, är mjölk. Kon måste mjölkas, man dödar inte kon för att komma åt dess mjölk, mm. Sant eller falskt? Jag hittade följande fakta i Lisa Gålmarks Djurrätt - en fråga om frihet, jämlikhet, solidaritet, läs och avgör själva. Ännu mer finns att läsa hos Djurens Rätt.
En mjölkko insemineras till att föda en kalv om året. Kalven tas ifrån mamman direkt eller efter en eller ett par dagar. Tre dagar efter förlossingen insemineras kon igen. I 6-7 månader mjölkas hon medan hon är havande (dräktighetstiden är 9 månader). Några veckor efter det att mjölken tagit slut föder hon en ny kalv.
Med hjälp av avel, kraftfoder och hormoner kan en ko mjölkas på 25-50 liter mjölk per dag. Det naturliga hade varit ca 5 liter per dag. Juvret blir enormt och kan väga uppemot 50 kg. Det kan bli så stort att kalven, om den hade fått vara kvar hos sin mor, skulle ha haft svårigheter att dia. Spenarna finns inte där de borde vara utan sitter för långt ner. Det ständiga mjölkandet ger hög ämnesomsättning och sjukdomar som juverinflammation, kalvförlamning och acetonemi (ämnesomsättningssjukdom som leder till undernäring).
En mjölkko lever tills hon är ca 6 år. För 20-30 år sedan kunde hon få leva dubbelt eller tredubbelt så länge. Utrymmesbrist och framavling av högproducerande kor med jättejuver bidrar till att hennes livslängd blivit kortare. Uppemot 90% av det nötkött som säljs i affären är uttjänta mjölkkor som gått till slakt.
Kalven skiljs inte bara från sin mor utan isoleras också i ensambox för att växa så fort som möjligt och för att den lille inte ska suga på andra kalvar. Kalven får försenad utveckling, tarmfunktionen blir sämre och den riskeras att drabbas av infektioner. Det blir ett kort liv; 4-6 månader.
Några hankalvar går till avel (för att få fram sperma till insemination). Några honkalvar blir nya mjölkkor och sätts in i det hårda arbetet i tvåårsåldern. Några exporteras. Några slaktas direkt och blir kalvkött och djurfoder. Löpet (reninet) från magen används vid osttillverkning.
Vad ska man säga? Mjölkindustrin ingen fara för kon? Jo tjenare...
En mjölkko insemineras till att föda en kalv om året. Kalven tas ifrån mamman direkt eller efter en eller ett par dagar. Tre dagar efter förlossingen insemineras kon igen. I 6-7 månader mjölkas hon medan hon är havande (dräktighetstiden är 9 månader). Några veckor efter det att mjölken tagit slut föder hon en ny kalv.
Med hjälp av avel, kraftfoder och hormoner kan en ko mjölkas på 25-50 liter mjölk per dag. Det naturliga hade varit ca 5 liter per dag. Juvret blir enormt och kan väga uppemot 50 kg. Det kan bli så stort att kalven, om den hade fått vara kvar hos sin mor, skulle ha haft svårigheter att dia. Spenarna finns inte där de borde vara utan sitter för långt ner. Det ständiga mjölkandet ger hög ämnesomsättning och sjukdomar som juverinflammation, kalvförlamning och acetonemi (ämnesomsättningssjukdom som leder till undernäring).
En mjölkko lever tills hon är ca 6 år. För 20-30 år sedan kunde hon få leva dubbelt eller tredubbelt så länge. Utrymmesbrist och framavling av högproducerande kor med jättejuver bidrar till att hennes livslängd blivit kortare. Uppemot 90% av det nötkött som säljs i affären är uttjänta mjölkkor som gått till slakt.
Kalven skiljs inte bara från sin mor utan isoleras också i ensambox för att växa så fort som möjligt och för att den lille inte ska suga på andra kalvar. Kalven får försenad utveckling, tarmfunktionen blir sämre och den riskeras att drabbas av infektioner. Det blir ett kort liv; 4-6 månader.
Några hankalvar går till avel (för att få fram sperma till insemination). Några honkalvar blir nya mjölkkor och sätts in i det hårda arbetet i tvåårsåldern. Några exporteras. Några slaktas direkt och blir kalvkött och djurfoder. Löpet (reninet) från magen används vid osttillverkning.
Vad ska man säga? Mjölkindustrin ingen fara för kon? Jo tjenare...
Kommentarer
Trackback