visst kommer ni väl ihåg att äta vegetariskt?

Fortfarande världsvegetarianveckan - ät vegetariskt!

världsvegetarianveckan!

Den 19:e maj startar världsvegetariandagen. Visst vore det väl lämpligt att komma ihåg den genom att undvika kött/fågel/fisk (dvs äta vegetariskt) hela nästa vecka? Tänk vad plånboken, djuren, miljön, din kropp och din själ skulle må bra då! Behöver du tips på vad du ska laga till, kolla under min kategori "mumsig mat", kolla i mina länkar, och kolla i affärernas frysdiskar (om du inte orkar försöka - det är ok att göra makaroner och korv till makaroner och sojakorv). Det är inte svårt, jobbigt eller mindre gott, jag lovar!

image65

för ägg skadar väl ingen...

Tuppkycklingar betraktas som sopor: De slängs i soporna eller slängs - fortfarande vid liv - i kvarnar strax efter födseln, då de inte ger tillräckligt stor vinst. Det lönar sig inte att föda upp dom till kött, för dom växer för sakta och blir inte stora nog, och tuppar lägger som sagt inga ägg. Så för varje höna som sitter i en bur eller trängs med tusentals andra på ett fabriksgolv, så är det en tuppkyckling som har malts levande. Mmmm, ägg....

image64 (bild från PETA)

bönburgare

Jag såg i en blogg att det här receptet på bönburgare var väldigt bra, och ska man tro på kommentarerna så stämmer det. Måste prova hemma!

Den här upp-och-nervända banankakan var tydligen också väldigt god!

ett par nya böcker på väg

Jag har beställt ett par nya böcker till mitt lilla veganbibliotek, "Becoming Vegan" och "Please, Don´t Feed the Bears", det ska bli intressant att se vad det är för något.

image62   image63
(klicka på böckerna så får ni en tjuvkik i dom!)

Har också funderingar på att börja prenumerera på "Vegetarian Times", Press Stop har den på nätet, ca 600 kr för tio nummer är inte helt oöverkomligt. Eller om någon har något annat tips på någon vegansk tidning? Grgatis från VT: Vegetarian Starter Kit (PDF).

Har lagat skafferisoppa (mitt förra inlägg) varje dag (ibland både till lunch och middag) sedan i söndags, med variation beroende på vad som finns kvar i skåpen. Otroligt gott, superenkelt, bättre kan det inte bli!

skafferisoppa/chili sin carne/minestronevariant

Jag lyckades få middagen helt fantastiskt god igår kväll, som ni ser, så vet jag inte riktigt vad jag ska kalla den. Så här gick det till i alla fall, på en höft:

Hackad lök, vitlök, fullkornris (en skvätt bara) och en stor ganska finhackad morot frästes i olivolja. Sedan hällde jag på vatten, nästan ½ burk tacosalsa (jag hade mediumstark), lite krossade tomater och buljongpulver och lät koka i ca 15 min. Då hällde jag på lite mer vatten (då det började se mer ut som gryta än som soppa), salt, peppar, chili och spiskummin, sojafärs (kanske ½ - 1 dl), fryst majs och frysta bönor (jag hade svarta i frysen) och lät det koka en liten stund till. Och sedan åt jag, mycket glatt överraskad av resultatet. Min gryta var ganska lagom för två personer, men ta det ni tycker om, i dom mängder ni vill, och gör en alldeles egen skafferisoppa. Mums!