och en del gör det för hälsan!

Jag erkänner - en del av mig tror att vegansk mat är det bästa för kroppen (ok, den största delen) och att jag kommer att nå en hälsosam vikt genom att äta veganskt. Sorgligt nog, så kan man (jag i alla fall) utan problem behålla övervikten med en vegankost (mörk choklad, tofuline, flapjacks, för att nämna några få skurkar), men med några korrektioner, så borde vegan vara lika med smal. Vi får se. Men - bra för kroppen i allmänhet, det är det att äta vegetabiliskt.

Världens största undersökning om sambandet mellan kost och sjukdomar (ledd av Colin Cambell vid Cornell University i USA) visade att åttio till nittio procent av vanliga sjukdomar som bröst-, prostata- och tarmcancer, diabetes, slaganfall och hjärtsjukdomar kan förebyggas eller förbättras med vegetariska kostvanor som innehåller inget eller mindre animaliskt, dvs mättat fett.

I vegansk kost finns det väsentligt mindre skadliga ämnen (kolesterol, mättat fett, ofta miljögifter och ibland skadliga bakterier som salmonella, som kött- och mjölkkost innehåller), och i stället mängder av fibrer och vitaminer. Fibrer sätter fart på din mage, och får ut skadliga ämnen ur kroppen.

Vi äter för mycket proteiner, enligt läkare, kostforskare och myndigheter. Köttets höga proteinhalt innebär risk för överproduktion av urinsyra, vilket kan ge upphov till gikt och bidra till utvecklandet av benskörhet - animaliskt protein urkalkar skelettet. Detta är orsaken till att mjölk inte hjälper mot benskörhet, utan i stället bidrar till det.

Ok, det här är de stora dragen - sök och du skall finna, i det här fallet ännu fler orsaker till att människokroppen mår bättre av vegankost. Googla järnet!

image37

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback