smarta barn blir vegetarianer som vuxna
ekoSTHLM
vegoteve!
VEG TV
Veggie Vision
Tänk om vi hade det - en helt vegansk tv-kanal, eller åtminstone ett program!
ingen vet vad du tycker, om du inte säger det!
Apropå veganism vs. köttätande
Det är märkligt hur något som är det mest medmänskliga, fredliga val vi kan göra, kan röra upp så mycket upprörda känslor.
Ni köttätare säger att ni inte vill att vi prackar på er våra åsikter ? ändå räcker det med att säga att jag är vegan, för att köttätare ska pracka på mig sina åsikter, för att inte nämna sina fördomar.
Ok, jag ska inte pracka på någon mina åsikter, men vad sägs om lite fakta? Det finns inget ämne i animalisk föda (kött, fågel, fisk, ägg, mjölk) som inte kan fås via vegetabilisk kost ? och i en hälsosammare form. Det finns ingen större miljöbov än köttproduktion och därmed köttätande. Det enklaste sättet att lösa världshungern är vegansk kost ? en yta som föder 1 köttätare, föder 12 veganer.
Detta är fakta, inga åsikter, och om någon har köttätande fakta som väger lika tungt till ert försvar ? ja, då ser jag fram emot att höra dem.
tatuerade fiskar
och en del gör det för hälsan!
Världens största undersökning om sambandet mellan kost och sjukdomar (ledd av Colin Cambell vid Cornell University i USA) visade att åttio till nittio procent av vanliga sjukdomar som bröst-, prostata- och tarmcancer, diabetes, slaganfall och hjärtsjukdomar kan förebyggas eller förbättras med vegetariska kostvanor som innehåller inget eller mindre animaliskt, dvs mättat fett.
I vegansk kost finns det väsentligt mindre skadliga ämnen (kolesterol, mättat fett, ofta miljögifter och ibland skadliga bakterier som salmonella, som kött- och mjölkkost innehåller), och i stället mängder av fibrer och vitaminer. Fibrer sätter fart på din mage, och får ut skadliga ämnen ur kroppen.
Vi äter för mycket proteiner, enligt läkare, kostforskare och myndigheter. Köttets höga proteinhalt innebär risk för överproduktion av urinsyra, vilket kan ge upphov till gikt och bidra till utvecklandet av benskörhet - animaliskt protein urkalkar skelettet. Detta är orsaken till att mjölk inte hjälper mot benskörhet, utan i stället bidrar till det.
Ok, det här är de stora dragen - sök och du skall finna, i det här fallet ännu fler orsaker till att människokroppen mår bättre av vegankost. Googla järnet!
inget garanterat vegetariskt på McDonald´s
"Inga produkter är garanterat vegetariska. Alla produkter kan innehålla spårmängder av ingredienser som framställts av djur."
Inga produkter - inte strips, inte läsk, inte frukt, ingenting. Sug på den...
Och när jag klickar för att kolla ingredienserna i stripsen (som åtminstone tidigare innehöll köttaromer), går inte det. Mörkning?
artiklar om djurrätt
Veganism ur ett humanekologiskt perspektiv. (uppsats)
Bizarro.com (div om veganism)
bli vegan? förbli köttätare?
Först av allt - köp boken Vadå vegan? av Lisa Gålmark, eller låna på biblan (även om jag tycker att den är väldigt bra att äga, jag har läst min en massa gånger) - om du fortfarande tvivlar på att ditt beslut är det rätta efter att du läst den här boken, så ska jag äta upp min hatt! En vegetarisk, förstås, en keps kanske?
Sen, gå in på Djurens Rätts hemsida, dom har massor av bra info. Missa inte listan till höger, det är där alla godbitarna finns.
Glöm inte att surfa på nätet, det finns massor av information, argument, god mat - allt du behöver, kolla gärna min länklista, den är en bra början.
Veganska boktips hittar du här!
Och så lite tips, bara sådär, om du vill ha hjälp här och nu:
¤ Ät varierat bland allt som är "tillåtet" för veganer.
¤ Skippa inte bara köttet, utan ersätt det med linser, ärter och bönor, som ger värdefullt protein samt järn, zink och selen.
¤ Använd inte bara importerade baljväxter, utan äve svenska gula ärter och bruna bönor.
¤ Ät också nötter och frön. De ger viktiga mineraler som selen, zink, magnesium och kalcium.
¤ Välj grovt bröd som är mer mineralrikt än vitt bröd. I surdegsbröd är mineralerna mer lättillgängliga för kroppen.
¤ Var inte rädd för att bre matfett på brödet. Veganer behöver energi, välj ett mjölkfritt margarin.
¤ Jordnötssmör och sesampasta är bra brödpålägg.
¤ Till dressingar, såser och matlagning rekommenderas svenskodlad rapsolja. Den är rik på alfalinolensyra, som omvandlas till de nyttiga omega-fettsyrorna EPA och DHA, något som veganer kan få i underkant av.
¤ Välj gärna kalciumberikad sojamjölk eller gör sesammjölk på åtminstone hälften oskalade frön, som är rika på kalcium.
¤ Även grönkål är en bra kalciumkälla, liksom persilja och dill.
¤ Ta tillskott med vitamin B12.
¤ Var ute i dagsljuset minst en kvart varje dag för att få D-vitamin.
(från Hälsa nr 3/98)
Och kom ihåg att bli vegan är ett positivt, livsbejakande val - det ska innebära en förbättring av ditt liv, inte vara något jobbigt, något som du "borde", tvivlar du en liten sekund, rabbla detta mantra för dig själv: 669 kycklingar, 4 kor, 2 får, 30 grisar och tusentals fiskar. Alltså det antal liv du räddar genom att bli vegan.