jag flyttar - följ med!
Hoppas att ni kommer med! Glöm inte heller att ändra adressen i eran länklista, nu finns jag alltså på milda malin!
hur ska jag göra med bloggen?
Jo, så här är det: eftersom jag har 5 bloggar (fyra aktiva), så blir det lätt så att jag är aktivare på en blogg, och tystare på en annan. För mig har det känts naturligt att göra så, att dela upp bloggarna i olika teman - jag har en blogg för det jag målar, en om inreding, en om kläder, en om veganism och djurrätt och en om stickning (det är den som är tyst nu).
Min fråga till er är som följer: vill ni fortsätta att läsa en ganska segregerad blogg, även om det innebär att det är glest med inläggen ibland? Eller vill ni att jag ska prova att föra ihop alla bloggarna till en och samma, och därmed få mycket att läsa?
Jag ger er helgen att komma med era åsikter, och så fattar jag beslutet på måndag (eller söndagkväll). Och om ni inte säger nånting, så kan ni inte komma och ha en massa åsikter sen heller, vet ni!
grönsaker i kylen blir grönsaker i magen
Igår kom min första leverans från Årstiderna. Det var hur trvligt som helst att komma hem till en grönsakslåda utanför dörren, men jag tyckte att innehållet var lite lite för pengarna - drygt 200 kr. Men - allt är ekologiskt och närodlat, det är faktiskt värt att lägga lite pengar på. Jag tyckte dock att det var lite för lite knölar - bara potatis och svartrot.
Men jag har ändå mycket grönsaker nu - jag ver på Coop Forum när dom öppnade här i Nynäs igår, helt galet mycket folk, jag stod i kö i närmare 1½ timme... Jag kommer nog att skaffa en scanner, det kortar kötiden betydligt (även om det förstås inte kommer att vara så här hädanefter...), och så slipper jag räkna i huvudet, som jag alltid gör nu. Men i alla fall. Växtmjölk-kylen var riktigt bra, mycket att välja på, och till bra priser (bäst priser i Nynäs, tror jag) - jag köpte Coops egen sojamjölk - 12.50 för en liter. Jag har inte smakat än, men är den god, så känns det som ett självklart val. Det var en stor och välsorterad grönsaksavdelning, mycket ekologiskt som ine var mycket dyrare än vanligt grönt. Och så hade hela affären mycket KRAV-märkt - mycket bra. Men annars hade jag svårt att hitta vegansk mat - jag hittade ingen tofu, ingen "färskost", bara Hälsans Kök och quorn i frysarna... Lite synd, för jag tycker att Coop ska vara en vegetarisk förebild, inte bara en ekologisk - det hänger ju faktiskt ihop.
När jag har kylen full med grönt, så lagade jag riktig lunch idag - det var ett tag sen sist. Jag delar med mig av dom bra delarna (hänger du med nu Linda?):
Jag stekte 1 liten butternut squash (skalad och urkärnad, skuren i bitar), 1 litet savoykålshuvud (eller 1 klyfta av ett stort - strimlat) tills det var brynt och mjukt, när det började närma sig färdigt kryddade jag med salt, citronpeppar och lite sirap på kålen. Samtidigt som det stekte, så kokade jag två fasta potatisar (skurna i större tärningar). När squash och kål var färdigt, så tog jag upp det ur stekpannan (om man har två stekpannor, så behövs det förstås inte), och stekte sen potatisen (som jag strött lite ströbröd över) och majrova (skuren i bitar) tills det fått färg, samtidigt stekte jag på en veg-burgare (köpt på Willys). När potatisen/majrovan stekt klart saltade jag, blandade sen ihop alla grönsaker och serverade med burgaren. Jag lät förresten några kvistar timjan ligga bland de varma grönsakerna när jag stekte potatisen - jag är ingen timjanfantast, men den kom med lådan från Årstiderna - och tänk, det smakade bra!
Så, enkelt, okrångligt och gott - och så har jag berättat precis hur jag gjorde. Jag vet att det finns dom som uppskattar det...
intimt ekologiskt
Det handlar alltså om mens. Mensskydd är sällan ekologiska, dom återvinns inte, återanvänds inte, man måste köpa nya varje månad. En återkommande ond (och dyr!) cirkel alltså. Men det finns lösningar och varianter. Vill man hålla sig nära det gamla vanliga, så är ekologiska bindor/tamponger en tanke. Hos La Postina kan man prenumerera på ekologiska mensskydd (dom har vanliga always/libresse också - men välj dom ekologiska!) helt fraktfritt dessutom, till ungefär samma pris som i butik. Renée Voltaire har börjat med ekologiska mensskydd också, Lingonvecka, finns på ICA och Coop - lite dyrare, men snygga förpackningar.
Nästa steg är återanvändningsbara skydd - tygbindor och menskopp, tex. Menskoppen används på insidan, som en tampong, och i stället för att byta och kasta, så sköljer/tvättar man den, och använder igen. Väldigt ekonomiskt i långa loppet, väldigt bra för miljön. Och dom som använder den är ofta helt lyriska över den. Jag har inte vågat än... Tygbindor återanvänds också, skölj direkt i kallt vatten, och tvätta sen i 60°. Här blir också kostnaden större till att börja med, men tjänas snart in. (Googla på tygbindor för fler återförsäljare/fabrikat - jag hittade också ett forum med möster/beskrivning för att sy egna.) Jag lutar åt att prova tygbindor, och då sy-själv-varianten.
En sak som också sparar pengar och miljö, är att behöva använda mindre bindor/tamponger. Det finns medicin på Apoteket, Cyklo-F, men den är inte billig, och vi vet ju hur dom testar mediciner på djur... En sak som jag märkt, är att sedan jag minskat på godis och sötsaker den senaste tiden, så har mensen också blivit lindrigare - jag blöder under färre dagar, och har mindre ont. Så vet du med dig att du kanske äter lite för mycket av livets söta - minska, se om det gör skillnad. (Det märktes fort hos mig, från en månad till den andra!)
Så, slut på mens-inlägget...
äntligen - grönsaker till nynäs!
(i min låda den här veckan kommer det:
Potatis, kl. I
*Sallat, Billeslund, Danmark, kl. I
*Bakpotatis, Marienlyst, Danmark, kl. I
*Vinrabarber, Øko One, Danmark, kl. I
*Spenat, Tinggård Ekobruk, Danmark, kl. I
*Jordärtskockor, kl. I
*Rädisor, kl. I
*Grön sparris, kl. I
*Special tomater, kl. I
*Aubergine, kl. I
*Gurka, kl. I
Gul Lök, kl. I
Svartrot, kl. I
Grön sparris, kl. I
Salladslök, kl. I
Sallat, kl. I
Vitkål, kl. I
Timjan, kl. I
Allt närodlat och i säsong! Fantastiskt!)
Ok - stryk lite - jag får inte det med en *, det får bara skåningarna. Nu känner jag mig lite diskriminerad, jag som ville ha rabarber...
min politiska lillasyster...
några huskurer?
i väntan på lunch...
Sen gäller det bara att få ihop middag sen också, gärna så att det räcker till några jobbluncher i veckan...
Förresten - har blivit rekommenderad en asiatisk matbutik i Stockholm, som har en massa vegansk mat (bland annat "kycklingklubbor" som ska vara supergoda), måste absolut kolla upp när plånboken fyllts! Den är belägen på en tvärgata till Drottninggatan, nästan mitt emot Lagerhaus. Nån annan som provat den?
krånglighet och självrespekt
Dessutom är det en fråga om självrespekt. Jag har en enorm respekt för dom som står för vad dom tror på, no matter what. Thomas DiLeva tex. Man kan tycka vad man vill om honom, men han har alltid kört sitt eget race, och alltid stått för det han trott på, och honom har jag gigantiskt med respekt för. Jag vill ha samma respekt för mig själv, inte känna skam när jag stoppar något i munnen. För som jag sa till en kompis - så som andra människor tror på Gud, så tror jag på veganismen - det är det närmaste religion jag har. (Låter lite udda, men jag menar att det är det enda rätta.) Om någon ska beskriva mig, så vill jag att vegan ska vara bland de första ord som nämns. Självrespekt, alltså.
peppad
Nu ska jag poppa popcorn och se reprisen av Project Runway. Snabbt tips - när ni poppar popcorn, strö över en nypa socker - den lilla sötman blir en jättegod brytning mot det salta!
på is
jag var på vegomässa
bitter, jag?
krossade potatisar
Apropå potatis, så gjorde jag snabb och god middag igår - potatismos med "kött"gryta. Så här enkelt var det:
Till potatismoset kokade jag mjölig potatis (skuren i bitar), 4 stora borde bli lagom för 2 pers. När dom var mjuka, så hällde jag av vattnet, lade i ett par klickar mjölkfritt marg och en skvätt sojamjölk, och så mosade jag. Krydda som ni vill, kanske med salt, peppar, muskot. Eller ta mycket margarin, så behövs inga fler kryddor...
Medan potatisen kokade, så tog jag en burk Kinafärs, tog bort bambuskotten, och hackade sedan färsbitarna i lagom stora bitar. Sedan lade jag dom och svamparna i en gryta, hällde på havregrädde (sådär 1 - 1½ dl) och kryddade med ½ buljongtärning, peppar, soja och salt. Jag råkade ta för mycket salt, så var försiktig - smaka av innan du börjar salta. Och sedan lät jag bara alltihop bli varmt.
Jag hällde bara grytan över potatismoset, men kan tänka mig att gröna ärter vore gott till, eller lite inlagd gurka.