böcker i lådan

Jag fick de beställda böckerna igår. Efter en genombläddring så ser Vegan cupcakes helt himmelsk ut, Vegan with a vengeance ser väldigt lovande ut, men Guld av grönt känns lite som en rip-off: för 94 kr fick jag ett tunt, tunt, häfte, kanske 15 recept (jag tror att jag överskattar antalet). Vilket är synd, för recepten ser väldigt trevliga ut (ska absolut prova veganskagen), men för 94 kr så kan jag inte rekommendera den.

image61 image60 image59

broccoli- & tofufyllda tortillas

Jag gjorde himla god, och enkel, middag igår. Det såg inte mycket ut för världen, men smakade desto bättre! Jag tog en broccolibukett (en hel, inplastad, som man köper i grönsaksdisken) och 3/4 rökt tofu, broccolin delade jag i små buketer och tofun tärnade jag. Sedan fräste jag det i olivolja, innan jag hällde vatten på så att det täckte, kryddade med salt, peppar, bujongpulver och chili och lät det koka tills vattnet kokat bort - jag kokade medvetet broccolin lite övermjuk. Sedan tog jag min visp och mosade alltihop (det är nu det börjar se mysko ut), och rörde sedan ner lite tärnad Cheezly ost med baconsmak, och lät det sedan svalna lite. Sedan fyllde jag bara tortillabröd med röran, hackad avokado och salsa, riktigt mumsigt blev det. Eftersom jag var väldigt hungrig, så blev det två portioner, men annars räcker det nog till 3-4 portioner.

image58

veganism i media

Ibland kan man vilja läsa mer om vad som skrivs i ett ämne man är intresserad av (jag är en total research nörd - jag har en massa böcker i olika ämnen som har intresserat mig nån gång i mitt liv, inklusive böcker om veganism), så jag har gjort jobbet åt er, och googlat på veganartiklar. Jag hittade bland annat:

Vara vegan, men hur går det med skolmaten?

Varför stör det dig att jag inte äter kött?

Veganer svälte sitt barn till döds (läs diskussionen - ett gäng köttätare som hävdar att veganer är  mindre intelligenta än dom själva, märkligt nog har veganerna argument at backa sina åsikter med, medan köttätarna bara har "veganer är idioter" - jag vet ju vad jag tycker efter att ha läst den diskussionen...)

Hetsjakten på veganer fortsätter (apropå föregående artikel)

Köttätande skadar miljön

Jonas kristna tro gör honom till vegan

Inte svårt vara vegetarian

VEGAN DÖDADE inte sitt BARN har åsikter om:

Har du veggo-sjuka?

Vandrande samhällsfara

Djur är varken mat eller kläder


Miljöargumenten räcker inte

Få veganer i skolan

Det får bli den sista artikeln jag bjussar på. Skillnaden i media nu, jämfört på 90-talet är enorm, även om mycket som skrevs då var negativt, så fanns det också positiv uppmärksamhet på veganism. Vilket också märks på antalet veganer, som nämns i sista artikeln. Då uppmärksammades djuruppfödning, -transport och slakt, jag utgår från att ingenting är annorlunda, men "ur syn, ur sinne", det är lättare att stoppa ner huvudet i sanden om man inte påminns om verkligheten. Kanske blir hanteringen av kött och köttfärs i våra butiker en väckarklocka, liksom dagens miljödebatt. Faktum är, att det är inte på något sätt hållbart för människan att fortsätta äta som vi gör idag, inte på något sätt. Det är synd, att dom som söker information om alternativen redan är dom som är frälsta, de som faktiskt behöver denna information stänger öronen, och svarar med pajkastning (ja, köttätare, jag pratar om er!). Bekvämlighet och "har alltid gjort" gör att man konsekvent dumförklarar veganer och deras argument (läs bara diskussionerna och kommentarerna till flera av artiklarna!), och samtidigt stoppar man fingrarna i öronen för sakfrågorna. Man kan ju undra - vad är dom så rädda för?

image57

provade nötlimpan igår

Jag stod framför kylen igår kväll, och hade ingen aning om vad jag skulle laga till middag, jag hade handlat till nån slags fyllda tortillas, men kom fram till att bröden skulle bli väldigt soggiga till dagens lunch (lagar kanske det ändå ikväll, och tar med fyllning och bröd för sig, och fyller på jobbet). Till slut blev det cashew nut roast (från Goodstore), ugnsrostad brysselkål, kokt romanesco och havregräddsås (havregrädde, buljongpulver, citronpeppar, soja), och jag blev positivt överraskad. Nötlimpan var oväntat god, även om den var lite i kladdigaste laget (lite mindre vatten? längre gräddningstid? högre ugnsvärme?), och såsen var fantastisk. Det var definitivt en måltid som jag såg fram emot att äta till lunch idag!

jag har handlat en massa mat!

Jag var in till Stockholm igår, och första stoppet (och anledningen till att jag åkte in) var Goodstore. I efterhand kan man diskutera det smarta i det - jag kan inte påstå att påsen blev lättare under dagens gång... Men det var en fantastisk mataffär, bara det att slippa lusläsa innehållsförteckningar! Och det fanns så mycket roligt att prova! Både basvaror av alla de slag, färska grönsaker, och så en massa "köttimitationer". Jag vet att inte många av er gillar det, men ibland kan det vara kul tycker jag, och det kan underlätta för familj och vänner som vill bjuda på mat. Och priserna var bättre än väntat, jag plockade på mig saker, och började bli rädd att mina pengar inte skulle räcka, men det gjorde dom, och en hel del blev över också. Jag kom hem med:
-Cashew nut roast
-Mixed vegetable misoup
-sojabitar & sojafärs, torkade
-Granovitapastej
-tofujerky
-Cheezly with bacon style pieces & gouda style
-rökt tofu
-Cheatin´ kyckling
-Robinson burger
-tofu wiener
-Chickin fillets
-Bonanza veggie steaks
-agavesirap
-banansojadryck
-grönsaksbuljong

Och allt gick på mindre än 500 kr - det hade det inte gjort på Konsum, kan jag säga! Jag har provat tofu jerkyn, och den var god, underbar tyckte katterna att den var! Det ska definitivt bli intressant att laga mat framöver!

Jag hade tänkt äta på något vegetariskt ställe, det har tydligen öppnat ett nytt veganskt kafé, Söderveg, på Katarina Bangata, men mitt sällskap tyckte att Jerusalem Kebab var en bättre idé. Det blir inga fler besök dit, kan jag säga. Jag köpte en mixed veg i pitabröd, och det var den sämsta mat jag ätit på länge - det enda positiva var att det var billigt i alla fall. Jo, en annan positiv - kompisen gick med på att nästa gång får jag bestämma var vi äter. Och eftersom jag aldrig ätit på en vegetarisk restaurang av något slag (ändå har jag varit veg sedan 1990), så blir det  det.  

ugnsgrönsaker och panerad tofu

Jag gjorde god mat igår kväll, och eftersom det mesta skötte sig själv i ugnen, så var det lätt som en plätt också.

Jag satte ugnen på 225°, och började sedan att skala och skära rotsaker: morötter, palsternackor, sötpotatis, och så färsk brysselkål (jag avskyr egentligen brysselkål, men jag läste att dom var goda att ugnssteka, så jag var tvungen att prova - helt ok, visar dom sig att vara). Morötter i smala stavar, sötpotatis i mycket större, palsternackor däremellan och brysselkål hela. Sedan lade jag dom i en ugnsform, ringlade över olivolja, saltade, pepprade och hade på chilipulver, och så ca 30-40 min i ugnen, tills dom blivit bruna och är lagom mjuka. När det fattas ca 10 minuter på rotsakerna vände jag marinerad tofu i en blandning av vetemjöl, ströbröd, salt och peppar, och stekte sedan i het olja tills dom är gyllene och frasiga. Jag gjorde sedan en snabb havregräddsås i stekpannan där tofun hade legat, men den blev rätt menlös och hade lika gärna kunnat hoppas över.

image138
Och eftersom jag skaffat en kamera, så blev det en bild också! Ber om ursäkt för den dåliga skärpan - vi håller fortfarande på att vänja oss vid varann!

rashers

Jag har läst om Rashers på en massa ställen, och har nu äntligen provat dom. Helt ok, en rökt smak som inte är helt vanlig i vegansk mat, vilket gör det till en bra smaksättare. Ganska "torr" konsistens, som jag inte vet om jag gillar, jag skulle inte äta det på egen hand, jag lade en skiva i en fullkornssmörgås med mosad avokado (glömde salt och peppar...) och paprika, absolut ätbart! Några som älskade Rashers var mina katter, som inte alls verkade begripa att det inte var kött.

Jag har också provat Tofuline Gold jordgubb, och det kanske bara är jag, jag har svårt för jordgubbssmak på mat, men jag tyckte inte att den var någon höjdare, en väldigt konstlad jordgubbssmak, och det smakar mycket av soja. Stor besvikelse jämfört med toffee och stracciatella, som båda är himmelska.

veganskt läppcerat och gratis vegankokbok

Jag har redan gjort ett försök med veganskt läppklet, men det var tyvärr inte så framgångsrikt, eller snarare var det produkten som inte höll måttet. Nu har jag hittat en annan sort, My Lip Stuff, man får beställa från USA, men det kan det vara värt om det är bra. Alla cerat är icke-djurtestade, men innehåller bivax, utom 7 st som är helt veganska, så dessa beställde jag, $20 kostade de. Vid en beställning på över $15 får man ett cerat gratis (missa inte att beställa det!), och med porto kostade det $33, ca 200 kr, och för sju cerat är det inte så farligt. Jag berättar för er hur dom var, när dom kommer (om ca två veckor).

Hittade en vegankokbok, Vegan Delights, tillgänglig som gratis pdf, varsågoda!

veganskt nytillskott i bokhyllan

I senaste bokutrensningen, så rykte en del vegetariska kokböcker också, en del som jag aldrig öppnade, andra helt oinspirerande. Eftersom jag älskar böcker, så måste nya komma i deras ställe, och jag har just beställt tre stycken på bokus: Vegan with a vengeance, Vegan cupcakes take over the world och Guld av grönt. De två första läser jag bara bra saker om på Amazon, den tredje har jag aldrig sett förut, men en vegankokbok på svenka, hur ofta händer det? Det är klart jag slår till! Dom borde komma inom två veckor, jag berättar för er vad jag tycker om dom då.

Har ni förresten lagt märke till något? Jag har skrivit flera inlägg, bara på ett par dar! Kors i taket!

Förresten, författarna av Vegan with a vengeance och Vegan cupcakes har en hemsida, kolla in den!

jag älskar listor!

Och det är alltid intressant att lära sig nya saker om folk, så jag knycker lånar den här listan från vegan pi, översättningen är min egen. Det vore jättekul om ni svarade på era bloggar, lämna en kommentar, så jag får se era svar!

1. Vilken växtmjölk är din favorit? Sojamjölk, jag köper oftast Alpros med kalcium, det funkar till det mesta. Utom at dricka, hittills har jag inte hittat någon växtmjölk som jag kan tänka mig att dricka. Möjligtvis mandelmjölk.
2. Vilka 3 recept ska du prova härnäst? när? Jag fick en asiatisk vegetarisk receptbok igår, den ska jag prova nånting ur (jag måste lära mig att laga asiatiskt!), vad och när vet jag inte riktigt.
3. Favorittoppping på popcorn (ja, det är en amerikansk lista)? Vanliga saltade. 
4. Största matlagningsmissen/katastrofen? Jag har gjort bönbiffar som har bara blivit mos, linssoppor som bränt fast i kastrullen, eller den här kanske.
5. Favoritinläggning? smörgåsgurka, gärna på smörgås med veganpastej. För en massa år sedan provade jag mjölksyrade grönsaker, och det var himla gott, tyvärr hittar jag dom inte in butikerna längre.
6. Hur organiserar du dina recept? Jag har mest kokböcker, jag hade en hög med urklipp, men eftersom jag aldrig använde dom, så blev dom slängda sist jag rensade ut.
7. Kompost eller soppåsen? soppåsen
8. Om du var strandsatt på en öde ö, och bara fick ta med dig tre matvaror... vad skulle det vara (du behöver inte oroa dig för hur du ska tillaga dom)? knäckebröd, choklad och potatis
9. Bästa matminne från barndomen? palt, pappas förstås. Jag kom tidigt på att jag inte gillar fläsk i palt, så jag har alltid fått egna flata. Med lingonsylt och margarin, så är det rena himmelriket!
10. Favoritveganglass? Tofuline Gold Stracciatella
11. Bästa köksredskapet? måste vara kniven - utan kniv skulle det bli en sorglig måltid
12. Krydda/ört du inte överlever utan? citronpeppar
13. Kokbok du ägt längst? Jag vet inte, dom kan ha rykt när jag sorterade mina böcker senast. Rosedals trädgårdskafé har varit med ett tag, den är trevlig, mycket kan göras om till veganskt.
14. Favoritsylt? hemkokt hjortronsylt, måste jag köpa, så blir det hallonsylt.
15. Bästa veganmaten att servera till en allätande vän? Spaghetti och sojafärssås, eller kanske linssoppa, eller möjligen indiskt...
16. Seitan, tofu, eller tempeh? Tofu, har itne provat seiotan, tempeh var fruktansvärt..
17. Favoritmåltid att laga? Frukost för det mesta, då jag sällan har lust att laga mat. Känns matlagning kul, lunch kanske? Middag? Eftersom jag bor själv, så går det på ett ut.
18. Vad har du ovanpå kylskåpet? Ett skåp, med kattmat i.
19. Säg tre saker i din frys utan att titta efter. vegoburgare, Tofuline Gold (jordgubb och toffee), grönkål
20. Vad står på din shoppinglista? Jag får inte komma hem utan ris, kattmat/-sand och batterier till kameran.
21. Favoritmataffär? Här i Nynäs är Kvantum bäst, men jag handlar oftast på Konsum, jag gillar ICA Maxis grönsaksavdelning. Jag kan inte vänta tills ajg provat Goodstore!
22. Säg ett recept du skulle vilja veganisera, men inte har gjort än. Jag skulle behöva jobba på julmaten - just nu tycker jag att julen suger, rent matmässigt.
23. Matbloggen du läser oftast. Eller kanske topp 3? Jag läser sällan matbloggar.
24. Favoritgodis/-choklad (veganskt)? Mörk choklad, nöt crème, hoppas på att hitta vegansk ljus choklad i Sverige.
25. Mest extravaganta matvara som du köpt på senaste tiden? tångkaviar - mums! Mycket godare än fiskkaviar!26. Hitta på en egen fråga (och besvara den). Jag använde den som redan var här.
Älskar eller hatar?
Vitlök - älskar!
Grönkål - älskar
Aubergine - äter
Selleri - älskar
Brysselkål - hatar
Koriander - hatar färsk, älskar torkad (i indisk mat)

goodstore

Jag fick ett tips, som får Hemköps veganhylla att se liten och patetisk ut (ok, inte patetisk - allt som gör livet lättare som vegan är bra!) - Goodstore på Söder i Stockholm. En helt vegansk butik, med mycket ekologiskt och rättvisemärkt dessutom. Nej, det är inte första april, det är rena rama sanningen, och nästa gång jag är i huvudstaden (borde bli rätt snart), då är det jag som shoppar loss!
PS! På deras hemsida, kolla in sortimentet, det är enormt!

image53 image54
image55 image56

veganskt i Stockholm!

När jag var till Stockholm igår, gick jag in på Hemköp (under store Åhlèns), och till min store förvåning, och glädje, hittade jag en massa veganska produkter. Jag köpte mandelmjölk och Rashers, men det fanns också hasselnötsmjölk, olika sorters soja- och rismjälk, desserter, "fisk"pinnar, korvar, marinerad tofu (pizza, någon?), schnitzlar (jag hann inte läsa på dom om dom var veganska, men allting annat var det, så varför inte?), mm. Som vanligt, så kostade det ganska mycket, men som uppiggning i kylen, så funkar det mer än bra. Hurra - veganska halvfabrikat i Sverige!

Apropå veganskt - jag är med i ett Vegan Secret Swap på Ravelry, som går ut på att plocka ihop ett paket med veganskt garn och andra trevligheter och ge till någon, och sedan få ett eget paket av någon annan. Så kul! Jag har väntat länge på nästa omgång av Vegan Pal, men det här går alldeles utmärkt medan jag väntar!