present

Jag stickar för första gången på ett tag, och faktiskt har jag fått tvinga mig lite till det. Jag ska göra mig av med alla animaliska garner i förrådet, och letar projekt. Lade upp till en present, och eftersom den ska vara lite hemlig till leverans, så säger jag inte så mycket mer om det. Hoppas på en ny SP som gillar ungefär samma färger som mig, jag har lite trevliga garner som jag isåfall tänkte ge bort, bla två nystan Noro Kureyon. Man ska ju helst ge bort det man själv vill ha, och dom ville jag ha.

fullträff!

Jag hämtade ut ett par nya böcker härom dagen, Knitting rules! av Stephanie Pearl-McPhee och Greetings from Knit Cafe av Susan Mischer, och som tur var, så var båda två fullträffar. Jag har bläddrat genom den senare, och gillar vad jag ser, och törs inte börja med den förra, för då vet jag att jag fastnar i den, och det hade jag inte tänkt, inte än. Jag sparar den för någon dag då jag har stickabstinens, då tror jag att den blir alldeles utmärkt.
Jag köpte nya Vogue Knitting, den kändes riktigt vårig, och hade många trevliga saker, nånting kommer jag säkert att göra.
Och så har jag haft ett allvarligt samtal med mitt samvete. Mitt svaga jag, det som faller för lustfyllda upplevelser (vare sig det är choklad i munnen, eller mjukhet i händerna), älskar riktigt bra ullgarn, alpacka, merino, blandningar med silke och kashmir. Mitt moraliska jag (det som är vegan) säger att ullindustrin är lika jävlig som kött- och mjölkindustrin, säger NEJ till ull. Det verkar som om moraljaget segrar, och jag lägger ull på hyllan (jag vill gärna kunna se mig själv i ögonen). Nån som har några bra tips på icke-animaliska garner? Som det här soysilk garnet tex - nice!

16274-43
ny blogg!

Alltså, jag flyttar inte den här, jag gör en ny! Hade först tänkt vidareutveckla den här, med veganlänkar osv, men kom fram till att den är bättre som den är, dedicerad till skapande. I stället blir det en ny, malinmorot, gå gärna in och kika!

fint främmande

Min minsta syster kom ner från Jämtland inatt (kväll för en del, natt för mig) och knackade på dörren. Jag har inte träffat henne på ett halvår, så det var på tiden. Tyvärr åker hon hem redan på lördag, skolan börjar nästa vecka. Inte bra!

när jag blir stor...???

Jag har haft en del problem med mitt yrkesval, det är så mycket jag vill bli, och har följdaktligen inte blivit någonting alls. I helgen kom jag dock på en lysande idé - arkeologi på distans. Tyvärr var sista ansökningsdag på påskdagen, och då kom jag inte åt dator och kopiator, så jag skickar in idag, och håller tummarna. Jag har velat bli arkeolog sedan jag såg första Indiana Jones-filmen när jag gick i mellanstadiet (jag vet ju nu att arkeologiyrket inte är tillnärmelsevis lika actionfyllt), och det är fortfarande ett drömyrke. Jag började faktiskt läsa egyptologi i Uppsala för tio år sedan, men blev inte klar. De poängen kan kanske komma till nytta för en gångs skull! Jag hoppas allt vad jag orkar att jag blir intagen, trots förseningen.

Stickar ingenting, väntar på Interweave Knits (fortfarande - can you believe it?!) för inspiration. De skickade de två första numrena igen den 4:e april, så dyker dom upp, så borde det vara relativt snart (10-15 arbetsdagar). Sen är det bara att hoppas på att nästa nummer (som snart ska skickas) kommer utan allt detta krångel. Det är bara så jäkla trist - tidningen är bra, och går inte köpa i Sverige. Nästa prenumerationsperiod tänker jag i alla fall gå genom Press Stop, får se om dom är bättre på att få fram tidningarna.

Mother of purl - Edith Eig

16274-86

Författarinnan är ägaren av La Knitterie Parisienne, garnbutiken som ofta sägs vara ansvarig för den nuvarande stickboomen. Den här boken är dock bara ansvarig för en hel massa självbeundran och namedropping. Den inleds med några kapitel how-to (köp Stitch´n Bitch i stället) och avslutas med ett kapitel riktigt risiga beskrivningar. Det här var två bortslösade hundralappar!

Knitticisms... and other purls of wisdom

16274-85

Sammanställd av samma person som har gjort For the love of knitting, så är den helt enkelt en mindre kopia av den boken. En del bilder är samma, och en del textförfattare är samma. För bara en hundring extra, får du en betydligt innehållsrikare bok, så det är min rekommendation. Köp For the love of knitting i stället!

A yorkshire fable - thirty knitting designs

16274-84

Den här är riktigt, riktigt bra! Väldigt engelsk, förstås, men oj, så mycket fint! Jag vill göra ungefär 95% av allt i boken, och rekommenderar den varmt.


svart!

Jag har alltid gillat svart, klär mig mycket i svart, lyssnar fortfarand på en del svartrock från tonåren (Sisters of Mercy, håller definitvt i längden), men jag har aldrig tyckt om svart inredning. Men nu! (Jag törs till och med säga att jag var lite före nuvarande svart-och-barockt-mode.) Å, så mycket fint det finns, och å, så jag faller pladask för det. Svart och kurvigt och svulstigt och överdådigt.... Inga raka linjer för mig, trots att jag inte tycker om överlastade ytor, så tycker jag INTE om minimalism. Kallt och hjärtlöst, jajamen.

Marcel Wanders och Moooi är helt underbara:

  Det här dataskrivbordet är tex to die for. Wanders har också gjort svart, utsirad badrumsinredning som är fantabolous. Jag letade förgäves efter en bild, men tänk er ungefär så här.

  Fast svart!

Ikea har också fått till kombinationen svart och kurvigt, t ex med detta bord:


 
Och svarta kurviga lampor finns en hel del, här är några snyggingar:Jag hade tänkt visa en underbar sekretär från Grange, men lyckades inte få hit en bild. Man kan dock titta på den här: http://www.grange.fr/, det är den svarta med rosa insida till vänster.

Kolla inredningstidningar, leta på nätet, och kom sen inte och säg att svart inte är snyggt som bara den! tröjor! i plural!

Jag håller på att sticka tröjor - hittills är det fyra stycken på ett par dagar! OCh innan nån inbillar sig att jag har gått och blivit SuperKnitWoman, så ska jag bara tillägga att de är i äggvärmarstorlek, från Weekend Knitting. Någon ska få dom (eftersom jag inte äter ägg), men har ingen aning om vem. Just nu stickar jag bara ett gäng, så får jag se sen. Kul är dom att göra i alla fall, och otroligt tacksamma - det går fort, och slukar restgarn. Ska nog göra rosa och vita (med glitter i) till julgranen, men dit är det ett tag, så jag har ingen brådska.

Ska gå på posten och hämta lite böcker - Mother of purl, Yorkshire fable och Knitticisms, hoppas att dom är bra! Eller ännu bättre - hoppas att dom är fantastiskt trevliga!

Och så har vårnumret av Knitty.com kommit. Jag som är lite av en arkeologi-nörd gillade dom här:

 


petig? jag?

Stickade om resårkanter runt ärmar och hals på min flät-väst/slipover igår, fördubblade ungefär antalet upplockade maskor, och resultatet blev hundra gånger bättre, och jag känns helt nöjd med västen. Det är egentligen det bästa med stickning (jämfört med tex stenristning) - ingenting är oförändringsbart. Det går alltid att repa upp och göra om. Det är nånting riktigt bra, särskilt när man har perfektionisttendenser ibland.
Skulle nästan önska att dom tendenserna stack upp huvudet hemma ibland också, särskilt när jag vadar bland dammråttor och kattsand.... För grejen är att dammråttor inte stör mig speciellt (även om det är snyggare utan), däremot rörighet... Men när det är alldeles nystädat, då önskar jag ibland att jag var mer som Monica i Vänner, så att det var så fint hela tiden.

en liten kanin

Jag håller på att virka en sån här kanin, väldans söt. Faktum är att alla djuren i denna beskrivning är hur söta som helst. Egentligen skulle jag ha virkat ett lejon och en bolibompa-drake till min minsta systerson, men inga av mina garner funkar, och plånboken säger NEJ till garninköp.

16274-34


Ska försöka få råd (och möjlighet, jag kan inte handla med mitt kort på nätet, så jag pratar snällt med lillasyster maskros) att köpa detta mönsterhäfte:

 Även om jag inte hittar en drake där, så finns åtminstone ett lejon. Bland andra (gillar verkligen ugglan!).

Loop-de-loop - Teva Durham

16274-83

Å, den här är bra! Ska du bara köpa en stickbok i år (eller vilket år som helst...), köp den här, ett absolut MÅSTE. Nästan alla beskrivningar är vill-göra, och boken är över huvud taget otroligt trevlig att titta i. Köp!

Died in the wool - Mary Kruger

16274-82

En till bok i genren stickmysterier. Garnbutikägaren Ariadne hittar en död kropp i sin butik, strypt av handfärgat garn, och eftersom hon blir anklagad, så försöker hon lösa brottet. Jag föredrar dock Maggie Seftons böcker, inte för att handlingen är mycket bättre, men omgivningen (dvs garnet) är mycket mer frestande.

Alterknits - Leigh Radford

16274-81

Späckad med nya idéer för din gamla vanliga stickning. Jag hade hoppats på ännu lite mer nyskapande, men hittar en del jag vill göra. Pryder sin plats i hyllan, men är inte min första rekommendation.

Stitch ´n Bitch crochet: The happy hooker - Debbie Stoller

16274-44

Jag är ingen storvirkare (även om jag har virkat en del i mina dar), men den här är frestande! Samma känsla, samma upplägg som sina S´n B-föregångare, jag kan inte annat än att rekommendera den till bokhyllan.


Pa Jinglebob - The fastest knitter in the west

16274-80

Egentligen en lätt-att-läsa-bok för barn, men hur gullig som helst. Handlar om Pa Jinglebob som blir sheriff, men bara stickar. Det visar sig sedan att han lyckas rädda stan från bovarna, just med sin stickning. Lura på barnen den här, så får dom se vad det är bra att sticka!

For the love of knitting

16274-79

En riktig coffee-table-book, nästan mer läsvärd som bilderbok än för texten, som är en samling berättelser om stickning och garn. En trevlig bok, som jag gärna bara bläddrar och tittar i. Saknar beskrivningar, för många av bilderna är från gamla mönsterhäften, och jag skulle gärna sticka flera av dem.

Weekend knitting - Melanie Falick

16274-78

En absolut jättetrevlig bok, ett måste i bokhyllan! Ett gäng trevliga beskrivningar, och insprängt bland dem förslag på olika skämma-bort-sig för en perfekt helg. Jag kanske inte kommer att sticka någonting ur den, men jag kommer definitivt att läsa den många gånger, för den sköna känslan den skänker.

det borde enligt alla beräkningar snart vara vår....

Och när det blir vår, vaknar en annan galenskap (som slumrar när stickningen är vaken, och vice versa - mycket praktiskt) - pelargonbacillen. Varje år brukar jag skicka efter pelargonsticklingar från Bergabacken, av vilka några faktiskt har överlevt (jag är usel på att övervintra pelargoner, eftersom jag frossar i dem på sommaren är jag dödsless på dem på vintern, jag har dödat massor, och alla har varit "specialpelargoner", dvs inga köpta på Konsum, 4 st för 100:-. Dyra alltså, snacka om att kasta pengarna i sjön....). Är väldigt förtjust i denna Cattolica:

De senaste åren har jag försökt få tag på dessa, men utan framgång, en Bodil:

och en Oxarv:

så jag gör ett nytt försök i år. Det blir säkert några till också, som jag inte kan låta bli. Enligt min framgångsstatistik, så tar sig kanske 1 av 3 sticklingar.
Måste bara rekommendera en bok också, som totalt underblåser pelargonbacillen, Älskade pelargoner av Veronica Wägner.

Hello Kitty

16274-73
Är ett stort fan av Hello Kitty, älskar amigurumi (måste nog hem och virka någon!), så den här var klockren. Kolla förresten nya numret av Crochet me, som har amigurumi-tema!

väst, sommarstickning, sp8....

Är färdig med min blågröna alpacka-flät-väst/slipover ur VK, tokstickade igår. Känns rätt nöjd, kommer ev att sticka om resårerna runt hals och armar, de känns lite snåla, men annars blev den snygg. Rätt långt från originalet, som var i lila/orange. Blir snygg till jeans och vit skjorta/långärmad t-shirt.

Vet inte vad jag vill göra nu, garnförrådet börjar glesna, det börjar bli mest udda nystan. Har fortfarande ett gäng grågrönrosa Feeling, som ska bli något, men vad? Har garn till ett par sockar, men det börjar vara dags att lägga sockar på hyllan för i vinter (även om vintern verkar vägra ta slut). Och så börjar problemårstiden sommaren närma sig - man blir inte så sugen att sticka på sommaren, särskilt som jag helst inte stickar i bomull om jag kan undvika det. Just call me wooly!

Har anmält mig till SP8, förra omgången var så trevlig, att jag inte står ut med att inte få vara med om nästa. Oväntade presenter är dom bästa!

RSS 2.0